Dakwaan Pekerja Asing Dalam Negara Cecah 5.5 Juta Tidak Benar

KUALA LUMPUR – Dakwaan bahawa pekerja asing di negara ini mencecah 5.5 juta adalah tidak benar, menurut Kementerian Dalam Negeri (KDN).

KDN dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat memberitahu berdasarkan rekod Jabatan Imigresen sehingga 31 Jan tahun ini, sebanyak 2.08 juta pekerja asing memegang Pas Lawatan Kerja Sementara yang masih sah dan aktif.

“Bilangan ini merangkumi pekerja asing yang bekerja dalam lima sektor formal yang dibenarkan iaitu sektor pembinaan, perkilangan, perkhidmatan, perladangan dan pertanian serta satu sektor informal iaitu pembantu rumah asing,” kata KDN.

KDN berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Datuk Fauzi Abdul Rahman (PKR-Indera Mahkota) yang mahu KDN menyatakan adakah benar pekerja asing dalam negara menjangkau 5.5 juta.

Beliau juga mahu pecahan bilangan pekerja asing mengikut negeri, pecahan kewarganegaraan dan jantina mereka.

Mengulas lanjut, KDN berkata sehingga 31 Jan, pekerja asing Indonesia merupakan bilangan tertinggi yang berada di negara ini iaitu 819,773 orang diikuti Nepal (483,908 orang), Bangladesh (272,036 orang), Myanmar (143,623 orang) dan India (135,921 orang). – BERNAMA