KUALA TERENGGANU – Sempena kempen kibar Jalur Gemilang peringkat negeri, buat pertama kalinya kerajaan negeri akan menganjurkan Program Terengganu Merdeka Paragliding selama dua hari mulai 12 Ogos ini.
Acara yang bakal berlangsung di Taman Paragliding Kota Putera Bukit Bubus Tembila, Besut akan melibatkan 48 orang ‘pilot’ paragliding yang akan menerbangkan Jalur Gemilang bersama orang ramai yang ingin turut serta melayang di udara.
Program anjuran Unit Belia dan Sukan negeri akan dijayakan dengan kerjasama Unit Korporat Setiausaha Kerajaan, Kelab Sukan Udara Bukit Baru, Kelab Luncur Angin Besut, Kelab Luncur Udara Jerai dan Persekutuan Sukan Udara Malaysia (MSAF).
Penganjur dalam satu kenyataan memberitahu, Taman Paraglinding Bukit Bubus menjadi lokasi pilihan kerana pemandangan yang menarik dan kawasan yang strategik bagi aktiviti ini berasaskan ketinggiannya.
“Dengan adanya program ini dapat mempromosikan aktiviti sukan lasak secara lebih meluas sebagai salah satu produk pelancongan di Terengganu.
“Juga dapat menarik lebih ramai penglibatan golongan belia dalam sukan ini, dan memberi ruang kepada MSAF mencari bakat baru untuk diketengahkan ke peringkat antarabangsa,” ujar kenyataan itu. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

