KOTA BHARU – Penasihat Kesatuan Pondok Kelantan, Syeikh Wazir Che Awang Al-Makki menegaskan usaha menjatuhkan kerajaan yang memerintah secara adil adalah perbuatan haram.
Memetik laporan media, beliau dilaporkan sebagai berkata, tindakan pihak tertentu berusaha menjatuhkan pemimpin yang sedang mentadbir negeri dan negara itu mengingatkan kepada kemunculan golongan khawarij.
“Sekarang masih ada Khawarij-Khawarij. Yang berfikir siang malam untuk menjatuhkan dua orang tokoh yang memerintah negeri, memerintah negara dengan secara adil.
“Membangun negeri, membangun negara, tapi ada usaha untuk menjatuhkan mereka. Na’uzubillah, haram”
Tokoh Turath Islam itu dilaporkan berkata demikian ketika berucap pada Majlis Sebarkan Salam Kota Bharu Berselawat di Dataran Muhammadi di sini malam tadi.
Majlis itu dihadiri dan dirasmikan oleh Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Terdahulu Syeikh Wazir dilaporkan mengingatkan, golongan khawarij pernah menjatuhkan pemerintahan Saidina Uthman RA sebelum terlibat dalam peperangan dengan Saidina Ali RA selama bertahun-tahun. – MYNEWSHUB


