KUALA LUMPUR – Ketua Penerangan Parti Wawasan Negara, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal menyifatkan penjelasan Perdana Menteri berhubung isu pembatalan sambutan Hari Peneroka FELDA di Johor pada 20 dan 21 Jun lalu sebagai dangkal.
Menurut beliau, kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa jentera Kerajaan Persekutuan tidak boleh digunakan semasa kempen pilihan raya adalah tidak munasabah kerana tarikh sambutan tersebut bukan dalam tempoh kempen pilihan raya.
“Alasan ini sungguh dangkal dan tidak munasabah. Sambutan Hari Peneroka FELDA ini telah dirancang lebih awal. Lebih awal dari sebelum pilihan raya umum negeri diputuskan untuk diadakan.
“Malahan, tarikh 20 dan 21 Jun yang menjadi tarikh untuk sambutan juga tidak diadakan dalam tempoh kempen pilihan raya,” katanya dalam satu kenyataan media.
Wan Ahmad Fayhsal sebaliknya mendakwa, Pakatan Harapan (PH) yang menyalahgunakan jentera Kerajaan Persekutuan untuk program parti.
“Contoh terbaharu adalah siaran langsung ‘Ceramah Umum Pakatan Harapan : Keadilan Untuk Bangsa Johor’ pada 15 Jun 2026 menggunakan RTM, sebuah jabatan milik kerajaan.
“Pembatalan Sambutan Hari Peneroka FELDA 2026 Peringkat Negeri Johor adalah satu pengkhianatan kepada peneroka FELDA,” katanya. – MYNEWSHUB


