Oleh Mynewshub
KUALA LUMPUR – Pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai rekod pelaburan diluluskan tertinggi negara bagi tahun 2025 menimbulkan persoalan sama ada ia juga satu bentuk penghargaan tersirat kepada Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz yang kini dilantik Setiausaha Politik (Kanan) beliau.
Dalam hantaran di media sosial, Anwar memaklumkan Malaysia mencatat jumlah pelaburan diluluskan sebanyak RM426.7 bilion pada 2025, meningkat 11 peratus berbanding tahun sebelum sambil menyatakan penghargaan kepada Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) serta Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA)
“Alhamdulillah, Malaysia mencatat rekod pelaburan diluluskan tertinggi dalam sejarah negara.8,390 projek telah diluluskan, dengan potensi mewujudkan 244,902 peluang pekerjaan buat rakyat Malaysia. Pelaburan domestik kekal kukuh pada RM219.6 bilion, merangkumi 51.5 peratus daripada keseluruhan pelaburan negara.
“Pada masa sama, pelaburan asing melonjak 20.9 peratus kepada RM207.1 bilion, mencerminkan keyakinan pelabur tempatan dan antarabangsa terhadap kestabilan, dasar yang jelas serta hala tuju ekonomi Malaysia.
“Pencapaian ini adalah hasil ikhtiar bersepadu seluruh jentera Kerajaan Madani, dengan MITI dan MIDA terus mempergiat usaha memastikan setiap pelaburan bukan sekadar diluluskan, tetapi direalisasikan dan diterjemahkan kepada peluang pekerjaan, pemindahan teknologi serta kemakmuran rakyat,” katanya.
Kenyataan tersebut membuka ruang tafsiran tersebut memandangkan MITI sebelum ini diterajui Tengku Zafrul yang bertanggungjawab mengetuai agenda pelaburan negara bersama MIDA.
Sebahagian besar usaha menarik pelaburan asing dan domestik sepanjang tempoh itu digerakkan di bawah kepimpinan beliau di MITI. – MYNEWSHUB


