Friday, February 14, 2025

Creating liberating content

19,175 Pembeli Hartanah PKNS...

SHAH ALAM - Sebanyak 19,175 pembeli hartanah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) belum...

SKMM Kaji Kaedah Tangani...

PETALING JAYA - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sedang mengkaji kaedah untuk...

Wanita Islam Saman Polis...

LOS ANGELES - Seorang wanita Islam memfailkan saman terhadap polis di California kerana...

MH17: Topeng Oksigen Masih...

SEORANG penumpang pesawat Penerbangan Malaysia MH 17 didapati masih memakai topeng oksigen ketika...

Parlimen Malaysia, Qatar Sepakat Sokong Isu Palestin, Selaras Pendirian Di Pentas Antarabangsa

KUALA LUMPUR : Parlimen Malaysia dan Qatar sepakat untuk terus menyokong isu Palestin, menyelaraskan pendirian bersama, serta memperkukuh kerjasama di peringkat serantau dan antarabangsa.

IKUTI CHANNEL MYNEWSHUB DI WHATSAPP…..

Dalam kenyataan hari ini, Parlimen Malaysia memaklumkan bahawa persepakatan itu dicapai ketika Yang Dipertua Dewan Negara Datuk Awang Bemee Awang Ali Basah, mengadakan kunjungan hormat ke atas Perdana Menteri dan Menteri Luar Qatar Sheikh Mohammad Abdulrahman Jassim Al Thani, di Doha, Qatar, semalam.

Menurut kenyataan itu, dalam pertemuan tersebut, Awang Bemee turut menzahirkan ucapan tahniah atas kejayaan Qatar dalam rundingan gencatan senjata di Gaza, Palestin, yang dianggap penting bagi memastikan keamanan berterusan di Timur Tengah.

“Yang Dipertua Dewan Negara juga telah menggariskan beberapa langkah untuk memperkukuh hubungan antara Parlimen kedua-dua negara, termasuk menggiatkan kerjasama dalam bidang pertukaran maklumat, amalan terbaik serta penyelarasan pendirian dalam isu-isu sejagat,” menurut kenyataan itu.


Awang Bemee yang sedang dalam rangka lawatan rasmi ke Qatar bermula Ahad lepas hingga esok, turut menzahirkan harapan agar hubungan baik Malaysia dan Qatar terus diperkukuhkan melalui kerjasama ASEAN serta Majlis Kerjasama Negara-Negara Arab Teluk (AGCC), khususnya bersempena Kepengerusian Malaysia dalam ASEAN 2025.

Beliau juga merakamkan penghargaan kepada Kerajaan dan Perdana Menteri Qatar atas kesudian menerima kunjungan delegasi Dewan Negara Malaysia, yang diyakini mampu mengeratkan hubungan Parlimen kedua-dua negara, sekali gus menyumbang kepada hubungan dua hala lebih mantap dan dinamik antara Kuala Lumpur dan Doha.

–BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori