Sunday, June 16, 2024

Creating liberating content

“Beta Boleh Pilih MB...

Melalui satu temubual bersama The Star, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah,...

Shafie Apdal Tetap Setia...

SEMPORNA - Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata beliau akan...

Jakim Semak Dakwaan Padam...

SHAH ALAM - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) memaklumkan akan memeriksa dahulu dakwaan...

LGE Nafi P.Pinang Peroleh...

GEORGE TOWN - Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng hari ini menafikan...

Mesyuarat Negara Arab Bincang Perkembangan Di Gaza

RIYADH : Menteri Luar Arab Saudi, Putera Faisal bin Farhan Al Saud mempengerusikan mesyuarat perundingan Jawatankuasa Enam Pihak Arab di sini pada Sabtu yang membincangkan perkembangan serangan Israel ke atas Semenanjung Gaza.

IKUTI CHANNEL MYNEWSHUB DI WHATSAPP…..

Mesyuarat itu dihadiri Timbalan Perdana Menteri Jordan yang juga Menteri Hal Ehwal Luar Negeri dan Ekspatriat, Ayman Al-Safadi; Menteri Luar Mesir Sameh Shoukry; Setiausaha Agung Jawatankuasa Eksekutif Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO), Hussein Al-Sheikh; Penasihat Diplomatik kepada Presiden Emiriah Arab Bersatu (UAE), Anwar bin Mohammed Gargash dan Menteri Luar Qatar, Dr. Mohammed bin Abdulaziz Al-Khulaifi.

Agensi berita Saudi (SPA) melaporkan menteri berkenaan menekankan keperluan menamatkan serangan ke atas Semenanjung Gaza dan mencapai satu gencatan senjata menyeluruh dengan segera serta memastikan perlindungan kepada orang awam menurut undang-undang kemanusiaan antarabangsa.

Mereka juga menggesa supaya segala sekatan yang menghalang kemasukan bantuan kemanusiaan ke semenanjung itu ditarik balik.

Tambahan pula mereka menzahirkan sokongan mereka ke atas segala usaha yang menyasarkan untuk mengiktiraf negara Palestin yang merdeka di peringkat antarabangsa, selain mencapai aspirasi rakyat Palestin.


Mereka juga menekankan kepentingan langkah yang tidak boleh ditarik balik ke arah melaksanakan penyelesaian dua negara dan mengiktiraf negara Palestin dengan sempadan pada 4 Jun 1967 serta ibu negaranya Baitulmuqaddis Timur, menurut resolusi antarabangsa yang berkenaan.

Menteri-menteri berkenaan juga menekankan Semenanjung Gaza sebagai sebahagian daripada wilayah Palestin yang diduduki dan dengan tegas menolak sebarang percubaan untuk mengusir warga Palestin daripada tanah mereka atau sebarang operasi ketenteraan dalam Bandar Rafah, Palestin.

Mereka juga memberi amaran terhadap tindakan berterusan menyalahi undang-undang oleh Israel di wilayah diduduki di Tebing Barat dan Baitulmuqaddis Timur yang menggugat usaha penyelesaian dua negara.

Tindakan berkenaan termasuk meluaskan penempatan, merampas tanah, operasi ketenteraan terhadap warga Palestin, serangan peneroka dan mengehadkan kebebasan orang Islam dan Kristian untuk beribadat, kata mereka.

-Berita Harian

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori