Monday, October 2, 2023

Creating liberating content

Gaya Eksklusif Butang Baju...

KAJANG - Sudah banyak tempat pasangan ini pergi. Dari satu bangunan ke bangunan...

Penerbangan KT-JB Mula Sebelum...

KUALA TERENGGANU - Perkhidmatan penerbangan terus dari Kuala Terengganu ke Johor Baharu akan...

Lelaki Pecah Rekod, Jalan...

MENAKJUBKAN! Seorang lelaki ini telah berjaya memecah rekod terdahulu dengan berjalan di atas...

Perhimpunan Agung Tiga Sayap...

KUALA LUMPUR - Ketiga-tiga sayap Umno - Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri -...

Projek Yang Lama Lulus Tetapi Belum Mula Akan Dibatalkan – PM

KUALA LUMPUR – Kerajaan akan membatalkan projek-projek yang telah lama diluluskan termasuk projek dalam Rancangan Malaysia terdahulu tetapi belum dapat dimulakan dalam tempoh masa yang munasabah.

[100 PRODUK HALAL TAIWAN BOLEH DIDAPATI DI 50 KEDAI 7-ELEVEN SELURUH NEGARA]

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika membentangkan Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) di Dewan Rakyat pada Isnin berkata, ia bertujuan bagi memberikan laluan kepada projek-projek rakyat yang lebih mendesak.

Beliau yang juga Menteri Kewangan turut memaklumkan satu Jawatankuasa Khas Pemantauan KSP RMK12 akan ditubuhkan dalam memastikan setiap anggota Kabinet memantau pelaksanaan projek RMK12 agar rakyat mampu mengecapi nikmatnya tanpa berlengah.

“Pelan bagi pemantauan pelaksanaan kebijakan KSP RMK12 disediakan sebagai panduan bagi setiap kementerian dan agensi untuk melaksanakan semua kebijakan ini. Sebahagian daripada sasaran KSP RMK12 juga akan dijadikan KPI kementerian,” katanya.

Sehubungan itu, beliau mengajak semua anggota dalam kerajaan, termasuk anggota pentadbiran dan ketua jabatan agar sama-sama melaksanakan tanggungjawab dengan jujur serta amanah bagi memastikan peristiwa salah laku dan teguran audit yang telah dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara tidak berulang.


Anwar juga menegaskan Kerajaan Perpaduan akan melaksanakan semua strategi dan inisiatif yang direncanakan dalam KSP RMK12 secara teratur, bersistematik dan bertanggungjawab.

Katanya, Kerajaan Perpaduan akan berfungsi sebagai sebuah kerajaan cekap dan tangkas bekerja untuk memenuhi harapan rakyat, yang menepati ciri-ciri al-Qawiy al-Amin (berdaya saing dan berintegriti) dan Hafizun Alim (pelindung yang beramanah dan berilmu).

“Insya-Allah kita akan terus mengambil pendekatan aktif mendengar (perkara) yang melibatkan rakyat, menerima teguran supaya pelaksanaan RMK12 dapat dijalankan dengan memuaskan dan membantu kita dalam merangka RMK13,” katanya.

KSP RMK12 yang bertemakan ‘Malaysia MADANI: Mampan, Sejahtera, Berpendapatan Tinggi’ merangkumi 17 anjakan besar sebagai pemangkin utama melalui 71 strategi dan inisiatif utama bagi memacu dan melonjak pembangunan negara dengan mengangkat darjat serta memperkasa rakyat.

-Sinar Harian

Kategori

Leave a Reply