Tuesday, June 18, 2024

Creating liberating content

14 Premis Musnah Dalam...

KUANTAN - Empat belas premis di enam lot bangunan separuh kekal di Bandar...

6 Wanita Vietnam Ditahan...

ALOR SETAR - Imigresen Kedah menahan enam wanita warga Vietnam dalam Op Ikrar...

Lionel Richie Buat Parodi...

NAMPAK gayanya fenomena yang dibawa Adele dalam industri hiburan memang tidak dapat disangkal...

PRK DUN Rantau Diadakan...

PUTRAJAYA - Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) N27 Rantau hanya...

Zulinda Ramly Dilantik Wanita Pertama Laksamana Pertama Maritim

PUTRAJAYA: Kepten Maritim Zulinda Ramly hari ini dilantik sebagai wanita pertama sebagai Laksamana Pertama Maritim dalam Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia).

Ikuti Mynewshub: Telegram

Menurut satu kenyataan, Zulinda, 46, merupakan antara sembilan pegawai dinaikkan pangkat dalam satu majlis pemakaian pangkat yang disempurnakan Timbalan Ketua Pengarah (Logistik) selaku pemangku Ketua Pengarah Maritim Malaysia, Laksamana Madya Maritim Datuk Saiful Lizan Ibrahim.

Selain memegang banyak portfolio yang melibatkan operasi, antara kejayaan yang dicapai beliau adalah mengetuai pelbagai operasi khas melibatkan jenayah rentas sempadan serta mengkoordinasikan operasi mencari dan menyelamat (CARILAMAT) untuk negeri-negeri di utara semenanjung tanah air.

“Beliau juga bertindak sebagai Ketua Gugus Tugas Operasi Benteng (KGT 24.1) dalam menangani kemasukan pendatang asing tanpa izin (PATI) semasa pandemik Covid-19.

“Ibu kepada empat cahaya mata ini merupakan bekas Pegawai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) sebelum ditukar lantik ke dalam Maritim Malaysia pada 15 Oktober 2008 dan memiliki Diploma Pengurusan Teknologi (Pengangkutan Pertahanan Maritim) dari Universiti Teknologi Malaysia pada tahun 1998,” katanya.


Selain Zulinda, Pengarah Maritim Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan, Laksamana Muda Maritim Datuk Mohd. Rosli Abdullah menerima kenaikan pangkat daripada Laksamana Pertama Maritim kepada Laksamana Muda Maritim dan ditempatkan sebagai Pengarah Bahagian Keselamatan dan Pengawasan Maritim, Ibu Pejabat Maritim Malaysia Putrajaya.

Di samping itu, jelas kenyataan berkenaan, Pengarah Bahagian Operasi Udara, Laksamana Pertama Maritim Syed Islam Shahajam juga dinaikkan pangkat daripada Kepten Maritim kepada Laksamana Pertama Maritim serta Pengarah Akademi Maritim Sultan Ahmad Shah (AMSAS), Laksamana Pertama Maritim R. Vincent dinaikkan pangkat daripada Kepten Maritim kepada Laksamana Pertama Maritim.

Senarai berikutnya, Laksamana Pertama Maritim Hamizan Harun daripada Kepten Maritim akan ditempatkan sebagai Pengarah Bahagian Carilamat dan Bantuan Bencana Ibu Pejabat serta Pengarah Maritim Negeri Pulau Pinang, Laksamana Pertama Maritim Abd Razak Mohamed daripada Kepten Maritim bakal ditempatkan menerajui Maritim Negeri Sabah dan Labuan sebagai Pengarah Maritim Negeri.

“Manakala tiga lagi merupakan pegawai Penerbang Maritim yang dinaikkan pangkat daripada Leftenan Komander Maritim kepada Komander Maritim,” katanya.

UtusanOnline-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori