Sample Page Title

KUALA LUMPUR: Sindiket penipuan kerja didakwa menjanjikan ganjaran lumayan AS$2 juta (RM9.1 juta) bagi menahan rakyat Malaysia yang berjaya melarikan diri dari Golden Triangle, dipercayai tempat mangsa dikurung di Laos.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Setiausaha Agung Pertubuhan Kemasyarakatan Antarabangsa Malaysia (MHO), Datuk Hishamuddin Hashim, berkata sindiket berkenaan didakwa menawarkan ganjaran itu kepada mana-mana individu yang dapat menangkap semula rakyat negara ini yang berjaya meloloskan diri.

Katanya, empat rakyat negara ini berjaya melarikan diri dari Golden Triangle dengan pelbagai cara dan dimaklumkan hari ini juga ada enam lagi individu yang berjaya diselamatkan.

“Mereka ada yang mengorek lubang untuk menyelamatkan diri dan sindiket menawarkan wang ganjaran sebanyak dua juta (AS$) sekiranya ada orang dapat menahannya.

“Rakyat kita di Laos dikurung dan diseksa. Selain dipaksa terbabit dengan jenayah penipuan, ada yang diugut untuk dijual kepada sindiket lain, dilacurkan dan dijual organ mereka.

“Malah, kita dapat maklumat secara tidak rasmi sudah ada kematian berlaku membabitkan sindiket itu dan ada satu kematian direkodkan secara rasmi di Myanmar,” katanya ketika ditemui ketika menyerahkan memorandum di hadapan Kedutaan Laos di sini, hari ini.

Hishamuddin berkata, memorandum itu untuk meminta Kerajaan Laos mengeluarkan kenyataan dan berusaha bersama dengan Kedutaan Malaysia di negara itu untuk membebaskan serta menyelamatkan rakyat negara ini yang terperangkap di Laos terutama di kawasan Golden Triangle.


Katanya, mereka juga berharap Kerajaan Laos dapat mengikut contoh Kerajaan Kemboja yang menubuhkan ‘Task Force’ dalam usaha menghalang kegiatan itu.

“Kita tidak mahu ada tindakan tidak mengikut undang-undang, sebab itu kita guna saluran diplomatik dan cara demokratik untuk menyatakan kepada Kerajaan Laos mengenai perkara ini.

“Atas semangat setia kawan ASEAN dan Kerajaan Malaysia menjaga rakyat Laos di sini, ini juga harapan kita daripada kerajaan negara itu. Mereka juga perlu menjaga rakyat Malaysia di sana,” katanya.

Sementara itu, penasihat MHO, Tan Sri Musa Hassan berkata, mangsa yang selamat digesa membuat laporan polis untuk membantu pihak berkuasa mengenal pasti individu yang terbabit dengan kes itu.

“Ini supaya kita dapat menghapuskan aktiviti dan membawa mereka ke muka pengadilan,” katanya.

BHonline-

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Dutch Lady Henti Pengeluaran Serbuk Susu Tepung Di Malaysia

KUALA LUMPUR: Dutch Lady Milk Industries Bhd (DLMI) hari ini mengumumkan pengoptimuman operasi pengeluaran...

Bekalan Telur Masih Kurang Di Johor Bahru

JOHOR BAHRU: Bekalan telur, khususnya gred A masih tidak mencukupi di beberapa kawasan di...

Empangan Hidroelektrik TNB Sedia Laksana Fungsi Elak Bencana Musim Tengkujuh

KUALA LUMPUR: Skim empangan hidrolektrik Tenaga Nasional Berhad (TNB) iaitu Skim Hidroelektrik Kenyir, Skim...

Ribut Petir, Hujan Lebat Di 10 Negeri Sehingga Jam 9 Malam Ini

KUALA LUMPUR: Jabatan Meteorologi (METMalaysia) sebentar tadi mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan...

Banjir Kilat Di Putrajaya

PUTRAJAYA: Hujan lebat hampir satu jam petang ini menyebabkan beberapa kawasan dan laluan di...

Audit Cukai Mendidik Pembayar Cukai

Audit siasatan merupakan salah satu elemen yang terkandung dalam operasi Lembaga Hasil Dalam Negeri...

Penceramah Bebas Punyai 3 Isteri Berdepan Hukuman Jel 190 Tahun

KLANG – Seorang penceramah bebas berdepan hukuman penjara 190 tahun selepas didakwa di Mahkamah...