Saturday, June 22, 2024

Creating liberating content

Kes Culik: Kami Diperlakukan...

KUALA LUMPUR - Dua daripada lima nelayan rakyat Malaysia yang diculik kumpulan Abu...

Permohonan Reman Di Hospital...

PUTRAJAYA - Mahkamah Majistret Putrajaya menolak permohonan bekas Pengerusi Felda, Tan Sri Mohd...

Johor Umum Rebat 30...

ISKANDAR PUTERI: Kerajaan negeri mengumumkan pemberian rebat 30 peratus ke atas cukai harta...

Gempa Bumi 6.9 Magnitud...

LOMBOK - Gempa bumi kuat menggegarkan Lombok, Indonesia, sebentar tadi, dua minggu selepas...

Johor Bina, Naik Taraf PPR – Onn Hafiz

JOHOR BAHRU : Johor akan membina dan menaik taraf Projek Perumahan Rakyat (PPR) di seluruh negeri dalam usaha meningkatkan kesejahteraan masyarakat, khususnya membabitkan aspek kediaman golongan B40.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata, antara perancangan termasuk pembinaan sebuah PPR baharu di Larkin bagi menampung permintaan selain melaksanakan kerja-kerja penyelenggaraan, pemasangan lif dan mengecat semula PPR.

“Kerajaan negeri berterima kasih kepada Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican atas peruntukan RM13 juta bagi menyelenggara PPR, pemasangan lapan lif baharu di PPR Kempas Permai dengan kos RM10.3 juta serta RM2.4 juta bagi mengecat PPR tersebut.

“Pada masa sama, Johor mempunyai 13 PPR serta tujuh Rumah Sewa Kerajaan (RSK) dan telah memohon peruntukan yang lebih bagi menyelenggara dan mengecat semula bangunan-bangunan tersebut,” katanya selepas berjumpa Reezal Merican di Putrajaya.

Onn Hafiz berkata, penyediaan rumah mampu milik akan diseragamkan dengan penubuhan semula Majlis Perumahan Mampu Milik Negara yang dipengerusikan Perdana Menteri serta dianggotai oleh Menteri Besar dan Ketua Menteri.


“Majlis ini akan mengambil maklum stok rumah tersedia; mengadakan indeks mampu milik negara; menyediakan pembiayaan kepada pembeli serta memastikan pembinaan rumah berkualiti yang berdaya huni.

“Kami turut menyentuh tentang pengurusan sisa pepejal di negeri Johor yang melibatkan khidmat SWM dan SWCorp, serta cadangan Eco Waste oleh Majlis Bandaraya Pasir Gudang (MBPG) bagi mengurangkan lagi buangan sampah dan menggalakkan kitar semula.

“Semoga segala permohonan dan perancangan di peringkat negeri dan persekutuan bagi menyediakan perumahan serta perkhidmatan kepada rakyat Johor akan dapat dilaksanakan bagi menjamin kesejahteraan kehidupan rakyat negeri ini pada masa akan datang,” ujarnya.

-Utusan Online

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori