Sample Page Title

CYBERJAYA – Selepas dua tahun tertangguh akibat Covid-19, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) menyambung semula memorandum persefahaman (MoU) bersama Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) bagi kerjasama perkongsian maklumat berkenaan ekspatriat di negara ini.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud berkata, kerjasama itu penting bagi mengatasi ketirisan cukai membabitkan ekspatriat yang bekerja di Malaysia.

Beliau berkata, MoU sama pernah dimeterai kali pertama selama lima tahun bermula 19 Jun 2014 hingga 18 Jun 2019 dan MoU kali ini akan berkuat kuasa selama tiga tahun sehingga 2025.

“MoU ini antara lain membolehkan kerjasama perkongsian maklumat antara JIM dan LHDN berkaitan data-data ekspatriat yang bekerja di negara ini seperti nama, warganegara, nombor pasport, rekod keluar masuk dan tarik tempoh sah laku pas.

“Kesinambungan perkongsian data ini adalah bagi memastikan terdapat kawalan efektif dalam pembayaran cukai oleh ekspatriat sekali gus membantu menyumbang hasil pendapatan negara,” katanya pada sidang akhbar selepas majlis menandatangani MoU tersebut hari ini.

Katanya, setakat ini, belum ada ekspatriat yang gagal melunaskan cukai kepada LHDN namun, jika itu berlaku pas ekspatriat mereka tidak akan diperbaharui sekali gus tidak lagi boleh bekerja di negara ini.


Khairul Dzaimee berkata, menerusi kerjasama ini, pihak Imigresen boleh menghalang mana-mana ekspatriat yang tidak membayar cukai untuk keluar dari Malaysia.

Pada masa sama, ketirisan bayaran cukai oleh ekspatriat dapat dikurangkan dan seterusnya membantu menambah hasil pendapatan negara.

“Berdasarkan statistik LHDN, sebanyak RM20.12 bilion cukai berjaya dikutip daripada ekspatriat bagi tempoh antara 2014 hingga 2021 yang lalu dengan kutipan tertinggi pada 2019 iaitu RM3.6 bilion,” katanya.

Katanya, setakat ini, sebanyak 162,170 pas aktif ekspatriat direkodkan dengan 99,200 adalah pemegang pas prinsipal manakala 62,970 adalah pas tanggungan.

Kosmo-

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Data Pelanggan Hotel Shangri-La Digodam

SINGAPURA: Rangkaian hotel mewah Kumpulan Shangri-La memaklumkan pangkalan data pelanggannya di lapan negara Asia...

Korea Utara Didakwa Lancar Dua Peluru Berpandu Balistik

SEOUL: Tentera Korea Selatan mendakwa Pyongyang melancarkan dua peluru berpandu balistik pada awal pagi...

Raja Permaisuri Agong Seru Kerajaan Tubuh Pusat Latihan Demensia

KUALA LUMPUR: Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, hari ini menyeru...

KPDNHEP Bincang Isu Bekalan Telur Ayam Isnin Ini

IPOH - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan mengadakan Mesyuarat...

Angka Korban Letupan Bom Di Kabul Meningkat Kepada 35 Orang

KABUL: Angka kematian akibat serangan bom berani mati di sebuah pusat pendidikan di ibu...

KSM Lulus 541,315 Kuota Pengambilan Pekerja Warga Asing

PUTRAJAYA - Kementerian Sumber Manusia (KSM) meluluskan sejumlah 541,315 kuota pengambilan pekerja warga asing...

Dua Lelaki Bermotosikal Tembak Kereta Di Sitiawan

LUMUT – Dua lelaki menaiki sebuah motosikal menembak cermin belakang sebuah kereta yang diparkir...