Tuesday, June 18, 2024

Creating liberating content

Pekerja Kontrak 15 Tahun...

KOTA KINABALU - Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Joseph Entulu Belaun berkata...

Wujudkan Lebih Banyak Kelab...

KUALA LUMPUR - Persatuan Memanah Kebangsaan Malaysia (NAAM) bakal bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan bagi...

Apa Dah Jadi Pep...

REKOD pusingan kalah mati dalam Liga Juara-Juara buat Pep Guardiola bertambah buruk apabila...

PM Tiba Di Labuan,...

LABUAN - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tiba di sini pagi...

Songkhla Sambut 5,000 Pelancong Malaysia

BANGKOK – Bandar Songkhla di selatan Thailand menerima kira-kira 5,000 pelancong dari Malaysia yang memandu merentas sempadan selepas syarat Pas Thailand dimansuhkan kelmarin, lapor laman berita Thaiger.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Sebelum pas tersebut dimansuhkan, bilangan rakyat Malaysia yang menyeberang masuk di lintasan sempadan Sadao setiap hari adalah sekitar 1,000 hingga 1,500 orang sahaja.

Presiden Persatuan Hotel Hat Yai Songkhla, Sitthiphong Sitthiphatprapha berkata, pihaknya menyasarkan angka itu akan mencecah 150,000 pelancong Malaysia pada bulan ini.

Menurutnya, pelancong Malaysia teruja untuk merasai keenakan makanan tempatan Songkhla serta melancong ke lokasi-lokasi menarik.

“Kami yakin Songkhla akan menerima lebih ramai pelancong pada minggu-minggu akan datang.


“Selain itu, kami juga yakin tidak akan ada masalah utama melibatkan pelancong Malaysia dan Singapura yang ingin kembali kerana tiada lagi Pas Thailand diperlukan,” katanya.

Baru-baru ini, pegawai pelancongan Thailand menyatakan bahawa pelancong Malaysia dijangka mengambil alih tempat pelancong India sebagai pengunjung paling ramai di negara itu.

Setakat ini, rakyat India merupakan kumpulan pelancong paling ramai di Thailand dengan 100,884 orang telah tiba di negara itu antara 1 Januari hingga 24 Mei lalu.

Pihak Berkuasa Pelancongan Thailand berkata, seramai 78,523 pelancong dari Malaysia telah memasuki negara itu dalam tempoh lima bulan pertama tahun ini. Kebanyakan mereka bagaimanapun ialah peniaga dan bukannya pelancong.

Kosmo-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori