Tuesday, June 18, 2024

Creating liberating content

Sudahlah! Jauhi Politik Poyo...

MAHASISWA aset intelektual. Justeru, menjadi tonggak utama dalam kemajuan bangsa dan negara. Jadi, apabila...

Kira-Kira 100 Laporan Polis...

KUALA LUMPUR – Kira-kira 100 laporan polis telah dibuat kepada Menteri Pendidikan, Dr....

Wang Kertas Malaysia Ada...

BANGI - Seorang pensyarah di Universiti Sains Malaysia (USM) mendakwa beliau mendapat maklumat...

Aliran Trafik Perlahan Di...

KUALA LUMPUR - Aliran trafik di beberapa lebuh raya utama menuju ke Kuala...

Jawatankuasa Khas Perlu Tangani Kes Bunuh Diri Di Jambatan Pulau Pinang

KUALA LUMPUR: MCA menggesa Kerajaan Pulau Pinang menubuhkan satu jawatankuasa khas untuk mencari penyelesaian jangka panjang bagi kes bunuh diri yang sering berlaku di Jambatan Pulau Pinang.

Ikuti Mynewshub: Facebook,TwitterTikTokTelegram, Instagram

Jurucakapnya, Saw Yee Fung, berkata mengikut laporan media, sebanyak 15 kes bunuh diri berlaku di jambatan itu dari Januari hingga 24 Mei lalu, yang menunjukkan peningkatan ketara berbanding tahun lalu dan memerlukan campur tangan segera kerajaan negeri.

“Jawatankuasa khas ini perlu membabitkan polis, pemimpin masyarakat dan pakar kesihatan mental, yang bersama-sama memberi pandangan serta penyelesaian kepada fenomena membimbangkan ini.

“Selain itu, kerajaan negeri dicadang memperkukuh pusat kaunseling dan penjagaan kesihatan mental bagi membantu mereka yang memerlukan, selain menubuhkan kiosk pertanyaan kesihatan mental, menyediakan tip kesihatan mental serta menjalankan ujian saringan Stres, Kebimbangan dan Kemurungan (DASS) dan susulan kepada individu berisiko tinggi.

“Gunakan jaringan tempatan bagi berkongsi tip kesihatan mental yang membantu dan positif serta mendidik masyarakat untuk pengurusan kesihatan mental mereka,” katanya dalam kenyataan, hari ini.


Yee Fung berkata, cadangan EXCO Pulau Pinang, Phee Boon Poh untuk memasang jaringan keselamatan, papan tanda motivasi dan meningkatkan kekerapan rondaan polis di Jambatan Pulau Pinang tidak akan menyelesaikan punca sebenar kes bunuh diri berlaku.

“Kes ini mesti ditangani daripada akarnya, bukan apabila seseorang itu sudah melakukan tindakan berkenaan.

“Jika kita tidak cuba menangani isu kesihatan mental dan beban masyarakat, tiada jaringan keselamatan yang boleh menghalang insiden ini daripada berlaku,” katanya.

BHonline-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori