Sunday, March 3, 2024

Creating liberating content

Proton Selamatkan DRB-Hicom

KUALA LUMPUR - DRB-Hicom Bhd. mencatatkan keuntungan bersih RM40.08 juta bagi suku kedua...

Potong Gaji Menteri Akan...

KUALA LUMPUR - Potongan 10 peratus terhadap gaji semua menteri kabinet akan diteruskan,...

TN50: Pelawa Rakyat Kongsi...

KUALA LUMPUR - Setelah beberapa siri dialog diadakan untuk mengumpul pandangan bagi merealisasikan...

Terlalu Kasih, Lelaki Peluk...

Betapa besar kasih sayang seorang suami, hingga sanggup memeluk isterinya selama dua jam...

Hutan Seluas Singapura Dilulus Untuk Penebangan

Kumpulan alam sekitar Rimba Disclosure Project (RDP) mendakwa bahawa Semenanjung Malaysia akan menyaksikan penebangan hutan sehingga 72,584.73ha, kira-kira saiz negara Singapura, dalam masa terdekat.

Berdasarkan penyelidikan kumpulan itu pada 2021, mereka mendakwa 86 penilaian kesan alam sekitar (EIA) membabitkan tanah berhutan didakwa telah diluluskan.

Mereka juga mengenal pasti 28 penyenaraian hutan untuk dijual dan satu projek berterusan yang melibatkan penebangan hutan.

RDP mendakwa daripada 86 EIA, 89 peratus, atau 24973.76ha, terletak dalam hutan simpan.

Kumpulan itu mendakwa bahawa EIA berkenaan termasuk ladang hutan (60 EIA), perlombongan dan kuari (9), minyak sawit (6), pembalakan tidak dikenal pasti (5), infrastruktur (4), dan pertanian lain (2).

Sebanyak 28 penyenaraian hutan untuk dijual dikenal pasti melalui laman web termasuk Mudah.my, iProperty, PropertyGuru, dan Facebook.

“Penyenaraian ini termasuk tanah dalam hutan simpan, habitat Central Forest Spine, dan tanah adat orang asli.

“Hutan paling banyak dijual adalah di Pahang (27,900ha), diikuti Kelantan (10,411ha), Terengganu (3,631ha), Selangor (264ha), dan Perak (202ha).

“Selain itu, terdapat 404ha untuk dijual di negeri yang tidak diketahui,” kata RDP.

Mereka menambah bahawa tinjauan telah dijalankan pada bulan Februari ke atas penyenaraian berkenaan.

Sementara itu, mereka mendakwa “projek sedang berlangsung” membabitkan penebangan hutan adalah Selangor Smart Agro Park yang didakwa melibatkan kehilangan 970 hektar hutan paya gambut.

“Selangor Smart Agro Park adalah projek yang sedang berlangsung yang didakwa akan melibatkan kehilangan 970 hektar hutan paya gambut.

“Walaupun pembangunan itu dihentikan oleh Jabatan Alam Sekitar kerana kekurangan EIA, penyokong projek telah mengulangi bahawa mereka ‘tetap komited’ untuk melaksanakan projek itu berdasarkan undang-undang dan peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan Selangor,” kata RDP.


Membiayai penebangan hutan

RDP dalam kenyataannya merujuk kelulusan projek-projek ini kepada sokongan industri kewangan.

Mereka mendakwa bahawa walaupun ladang hutan merupakan “model perniagaan yang tidak terbukti dan tidak stabil dari segi kewangan”, kerajaan memperuntukkan RM500 juta lagi untuk Program Pembangunan Ladang Hutan 2021-2025.

Mereka menyeru agar semua pembiayaan yang ditujukan kepada penebangan hutan dihentikan selaras dengan tema Hari Bumi 2022 iaitu “Melabur Untuk Planet Kita”.

“Penyahhutanan tidak akan berlaku tanpa sokongan industri kewangan.

“RDP menyeru semua pemain kewangan, khususnya institusi kewangan komersial, institusi kewangan Islam, dana pelaburan, dan syarikat insurans untuk meningkatkan dan mengiktiraf hubungan antara biodiversiti dan krisis iklim dan segera menamatkan semua aliran kewangan ke arah penebangan hutan,” kata RDP.

Mereka menggesa semua aktiviti yang akan mengakibatkan kehilangan hutan diletakkan dalam senarai pengecualian mutlak, walaupun aktiviti tersebut diluluskan oleh kerajaan.

Mereka juga mahu sokongan kewangan dan insurans untuk syarikat berkaitan penebangan hutan dihentikan.

Selain itu, RDP memetik ucapan gabenor Bank Negara Malaysia, Nor Shamsiah Mohd Yunus, memberi amaran bahawa “risiko berkaitan alam semula jadi sudah memberi ancaman besar kepada ekonomi dan masyarakat kita dan tidak boleh diabaikan lagi”.

“Menurut BNM, melalui pemberian pinjaman kepada sektor yang sangat bergantung kepada perkhidmatan ekosistem dan yang memberi kesan kepada alam semula jadi, sistem kewangan mendedahkan ekonomi Malaysia kepada risiko fizikal dan peralihan yang ketara.

“Oleh itu, RDP berharap pelakon kewangan bertindak mengikut himpunan amaran yang dihantar kepada mereka daripada pengawal selia mereka sendiri, masyarakat sivil dan komuniti saintifik,” tambah kumpulan itu.

-MALAYSIAKINI

  • Lagi berita berkaitan:
  • hutan

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori