Wednesday, May 22, 2024

Creating liberating content

DPMM Pahang Perlu Menukar...

KUANTAN - Pemangku Raja Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah menggesa Dewan Perniagaan...

Menu Hidangan Baharu Bagi...

KUALA LUMPUR - Penumpang-penumpang Perkhidmatan Tren Elektrik (ETS) Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)...

Man Botak Diburu Bantu...

SEREMBAN - Polis sedang mengesan dan memburu seorang lelaki yang dikenali sebagai Man...

One Direction Menang Lagi,...

KUMPULAN British, One Direction memenangi kategori Artist of the Year, Anugerah Muzik Amerika 2015...

Indonesia Terima RM270 Bilion Pelaburan UAE, Malaysia 0

Jan 2020: UAE labur RM93.5b ke Indonesia

Mac 2021: UAE labur RM41b ke Indonesia

Nov 2021: UAE labur RM136b ke Indonesia

RM93.5b+RM41b+RM136b = RM270.5b.

Sejak PRU14, Malaysia dapat apa dari UAE?

Sifar.

Walaupun Azmin dan Abah kau pernah lawat ke sana.

Kenapa?

Ini sejak kerajaan PH batalkan perjanjian penyelesaian 1MDB dengan syarikat IPIC milik kerajaan Abu Dhabi untuk lawan di mahkamah serta tindakan pihak SPRM masa kerajaan PH mendedahkan secara umum perbualan telefon peribadi antara saya dengan Putera Mahkota Abu Dhabi.

Setiap satu sen yang didakwa hilang dari 1MDB telah dibayar atau dijamin oleh syarikat IPIC milik penuh kerajaan Abu Dhabi, UAE.

Dari tahun 2015 hingga 2017, saya telah membuat dua perjanjian penyelesaian dengan Abu Dhabi untuk mendapat kembali dana dari mereka tanpa menuduh secara terbuka bahawa pihak-pihak mereka telah mengelapkan dana 1MDB demi menjaga hubungan antara kedua negara kita.

Perjanjian penyelesaian muktamad pada tahun 2017 yang diusahakan oleh kerajaan BN dahulu mengandungi klausa bahawa IPIC bersetuju untuk menyelesaikan semua wang dibayar oleh 1MDB kepada mereka yang kini didakwa hilang sebelum 30 Disember 2020.

Kalau niat utama kerajaan PH dahulu adalah untuk mendapat kembali segala wang, perjanjian penyelesaian ini patut dipatuhi.

Bergantung kepada DOJ Amerika Syarikat untuk kembali wang selepas ianya dibayar dan dijamin oleh IPIC bermaksud kita tak mungkin dapat kembali segala yang didakwa hilang.

DOJ hanya mampu mendapat kembali sebahagian dari dana tersebut. Itupun dengan cara sedikit demi sedikit.

Tetapi niat kerajaan PH dahulu berlainan.

Jika semua wang 1MDB yang didakwa hilang dikembalikan oleh IPIC sebelum akhir tahun 2020 ini, maka Najib tak rompak apa-apa.

Jadi, saya agak kecewa bahawa perjanjian penyelesaian ini tidak diteruskan oleh kerajaan PN walaupun Sarawak Report turut membuat spekulasi apabila PM8 melawat UAE pada bulan lepas bahawa kerajaan PN akan menyelesaikan dengan IPIC dengan menerima bayaran yang murah dari UAE.

“8 Feb 2021: Abu Dhabi Cheap Settlement Looks Imminent To Get Royals Off The Hook”


https://www.sarawakreport.org/…/abu-dhabi-cheap…/

(Ini juga kali pertama Sarawak Report mengaku bahawa wujudnya perjanjian penyelesaian ini dan Najib cuba mendapat kembali dana yang didakwa hilang dari 1MDB)

Paling pelik pula ialah geng-geng PH juga tak tertanya-tanya juga kenapa perjanjian penyelesaian dengan UAE ini tidak diteruskan.)

PH tak mahu sebut pun perjanjian penyelesaian ini sebab ianya bercanggah dengan propaganda PH terhadap saya.

Sebab itu, kerajaan PH dahulu batalkan perjanjian penyelesaian dengan kerajaan Abu Dhabi itu walaupun ianya bermakna negara akan rugi.

Sebab itu juga, kerajaan PH rela untuk saman kerajaan Abu Dhabi di London berhubung dengan dana 1MDB itu dan sanggup merosakkan hubungan antara dua negera itu.

Jika perjanjian tak batal maka hanya boleh kata IPIC belum bayar balik dana 1MDB. Wang tak hilang.

Jika perjanjian batal dan kita saman IPIC maka dana itu pun diklasifikasikan sebagai dana hilang dan haram.

Malah SPRM di bawah kerajaan PH lebih rela untuk membongkarkan rakaman perbualan telefon peribadi saya dengan putera Abu Dhabi apabila kita berdua cuba menyelesaikan masalah 1MDB-IPIC.

Sebab itu juga, kerajaan Abu Dhabi lebih rela untuk melabur RM270.5 bilion dengan negara jiran Indonesia dan tak labur satu sen pun di Malaysia.

Dan kerana itu juga, Guan Eng tak pernah berani untuk mendedahkan perjanjian penyelesaian IPIC.

Kerana apabila didedahkan, klausa untuk mendapat kembali semua dana yang dihilang sebelum akhir tahun ini akan terdedah kepada Rakyat.

Dan dengan itu, Najib bukan lagi perompak dan penyamun dana 1MDB.

Itu tak boleh!

Sebab itu, kerajaan PH sanggup menerima sebahagian dari wang tersebut melalui DOJ sedikit demi sedikit dan tidak mahu mendapat kembali segala dana didakwa hilang secara sekaligus seperti dalam perjanjian penyelesaian.

Sebab itu, kerajaan PH sanggup rosakkan hubungan antara Abu Dhabi dengan Malaysia sehingga Abu Dhabi melabur RM270.5 bilion di Indonesia dan tak labur satu sen pun di Malaysia.
Negara kerugian besar tak apa.

Asalkan propaganda bahawa Najib adalah perompak dan penyamun 1MDB boleh diteruskan oleh PH.

(Tonton video 11 Nov 2018 ini apabila saya tanya tentang perjanjian itu. Tak seorang dari PH pun berani sangkal saya. Semua terdiam – termasuk Jelutong dan Guan Eng yang ada dalam dewan.: https://www.facebook.com/najibrazak/videos/420165068519453/ )

-Najib Razak

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori