Sample Page Title

PUTRAJAYA – Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) kesal dengan tindakan pihak mengeluar dan menjual arak jenama Timah yang dianggap bersifat provokatif terhadap umat Islam negara ini.

Dalam kenyataan dikeluarkan, yayasan itu turut membantah penjualan arak jenama berkenaan yang jelas haram di sisi Islam dan membawa keburukan terhadap masyarakat.

Menurutnya, walau syarikat pengeluar sudah menjelaskan perkataan Timah adalah terjemahan daripada ‘Tin’ dan bukan merujuk kepada nama mana-mana wanita Islam, ia tetap tidak sesuai apatah lagi menjelang sambutan peristiwa kelahiran Nabi Muhammad SAW.

“Tindakan pihak terbabit yang tidak sensitif terhadap sentimen masyarakat Muslim di Malaysia akan memberikan imej yang buruk kepada negara.

“Malah, tindakan berterusan memprovokasi sentimen umat Islam harus segera dihentikan kerana dikhuatiri akan menggugat keharmonian yang menjadi teras kestabilan negara,” kata kenyataan itu.

FACEBOOK MYNEWSHUB DI SINI 

Yadim berkata, tidak wajar arak itu dipromosi secara terbuka dan meluas di negara ini yang majoriti penduduknya beragama Islam.

Golongan yang meminum arak masih boleh membuat pilihan daripada jenama lain yang banyak di pasaran tanpa menyentuh sensitiviti umat Islam, katanya.

Yadim juga enggan arak Timah mengulangi kontroversi sebelum ini yang membabitkan jenama barangan yang sinonim dengan Muslim seperti daging burger babi dikenali P. Ramly pada 2016.

Yayasan itu bersetuju dengan tindakan diambil Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Idris Ahmad yang telah melaporkan perkara itu kepada kementerian bertanggungjawab untuk tindakan lanjut. – myMetro Online

BACA – Mufti Pulau Pinang Gesa Tukar Jenama Arak ‘Timah’

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Jawi Sudah Mula Siasat Gerakan Hadi Minnallah

PUTRAJAYA : Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) sudah mengambil tindakan termasuk segera menyiasat...

Malaysia Akan Terima Kapal Tempur LCS Dua Tahun Lagi – Hishammuddin

Kerajaan akan melaporkan jadual dan perkembangan projek pembinaan Kapal Tempur Pesisir (LCS) secara berperingkat.Ikuti...

Mahkamah Tolak Permohonan Zahid Dapatkan Injunksi Terhadap Muhyiddin

KUALA LUMPUR : Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid...

SIAPAKAH ANGGOTA PAC?

Sebelum kita beriya-iya membawang mengenai isu "kapal dah bayar tetapi tak dapat" seharusnya kita...

ISU KAPAL LCS: KEGAGALAN KEDUA RAFIZI HASUT RAKYAT

Memang tugas Rafizi Ramli menghasut rakyat. Apatah lagi dia kini Timbalan Presiden PKR. Jika...

4,684 Kes Baru, 11 Lagi Kematian

Sebanyak 4,684 kes baru Covid-19 dilaporkan semalam, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 4,705,824.Ikuti Mynewshub: TelegramJumlah kes...

Penubuhan Suruhanjaya Bebas Tatakelakuan Polis Sia-Sia, Bertindan – TI-M

KUALA LUMPUR : Transparency International Malaysia (TI-M) tidak bersetuju dengan penubuhan Suruhanjaya Bebas Tatakelakuan...