Friday, July 19, 2024

Creating liberating content

Chong Wei Sah Sertai...

SEPANG - Jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei kembali menukar fikiran dengan...

4 Pelabur Strategik Disenarai...

KUALA LUMPUR - Kerajaan menyenarai pendek empat pelabur strategik bagi membentuk sinergi diperlukan...

Buku Laporan Siasatan PATI...

Buku Laporan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) Pendatang Asing di Sabah akan dijual kepada...

Undang-Undang Kebebasan Maklumat Perlu...

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) percaya bahawa ketelusan boleh dicapai...

Banjir Di 6 Negeri, Lebih 16,500 Mangsa Dipindahkan

KUALA LUMPUR – Enam negeri dilanda banjir dengan kejadian terbaharu di Kelantan dan Perak manakala jumlah mangsa yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) seluruh negara termasuk di Johor, Pahang, Terengganu dan Selangor terus meningkat kepada seramai 16,546 orang, pagi ini. 

Di KELANTAN, Gua Musang menjadi jajahan pertama dilanda banjir berikutan hujan lebat sejak malam tadi dengan dua PPS dibuka bagi menempatkan 296 mangsa daripada 73 keluarga. 

Berdasarkan aplikasi Info Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), 279 daripada 68 keluarga ditempatkan di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Indra Petra 1 manakala 17 mangsa daripada lima keluarga ditempatkan di Balai Raya Kampung Batu Papan.

Menurut infobanjir.water.gov.my, paras Sungai Galas di Limau Kasturi, Gua Musang merekodkan bacaan melepasi paras bahaya iaitu 59.27 meter, setakat 8 pagi ini. 

Tiga lagi sungai iaitu Sungai Lebir di Tualang dan Sungai Kelantan di Kuala Krai serta Sungai Galas di Dabong mencatatkan bacaan melepasi paras waspada.

Di PERAK, tiga daerah mula dilanda banjir menyebabkan 615 penduduk daripada 161 keluarga dipindahkan ke 10 PPS setakat 8 pagi ini. 

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Perak berkata Muallim menjadi daerah paling teruk terjejas banjir apabila 477 mangsa dipindahkan ke tujuh PPS. 

Di daerah Kampar, 27 mangsa dari Kampung Batu 20 dipindahkan ke dewan kampung itu dan 26 mangsa dari Kampung Pasir Kuala Dipang dipindahkan ke Dewan Dato Azman Mahalan selepas rumah mereka dinaiki air.

“Di Hilir Perak pula, 85 mangsa dari Kampung SC Ayer Hitam, Kampung Tengah Ayer Hitam, Kampung Sungai Rambai Chikus dan Batu 9 Simpang 3, Jalan Changkat Jong di Teluk Intan ditempatkan ke Dewan Majlis Perbandaran Teluk Intan,” katanya. 

Di JOHOR, jumlah mangsa banjir terus meningkat kepada 7,112 orang daripada 1,854 keluarga di lapan daerah setakat 8 pagi tadi, berbanding 6,391 orang malam tadi.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar Negeri Johor R Vidyananthan berkata setakat ini, 68 PPS dibuka dengan 20 di Kota Tinggi, Kluang (19), Johor Bahru (10), Mersing (enam), Kulai (lima), Segamat dan Pontian, masing-masing tiga dan dua di Batu Pahat. 

Kluang mencatatkan jumlah mangsa tertinggi iaitu 2,527 orang, diikuti Kota Tinggi (2,029), Johor Bahru (1,279), Kulai (581), Mersing (513), Pontian (347), Batu Pahat dan Segamat, masing-masing 65 orang. 

Sementara itu, tiga laluan di Kota Tinggi masih ditutup untuk semua kenderaan iaitu Jalan Sungai Sayong di Jambatan Sungai Sayong, Jalan Tun Sri Lanang di Bandar Kota Tinggi, Jambatan Jalan Semangar manakala Jalan Mawai Lama dibuka untuk laluan kenderaan berat sahaja.

Jalan Haji Suhud Taman Muhibbah, Johor Bahru masih ditutup untuk semua kenderaan berikutan jambatan runtuh manakala di Mersing, Jalan Jemaluang-Batu Pahat serta Jalan Kota Tinggi-Mersing dibuka untuk kenderaan berat sahaja. 

“Sementara itu, Jalan Batu Pahat-Mersing di Ladang Pak Loh serta Jalan Batu Pahat-Kluang di Sekolah Menengah Kahang juga masih ditutup kepada kenderaan ringan. Jalan Batu Pahat-Mersing di Pertubuhan Peladang Negeri Johor dan Hock Huat ditutup untuk semua kenderaan,” katanya.


Di PAHANG, jumlah mangsa banjir yang ditempatkan di PPS meningkat kepada 7,603 orang daripada 2,708 keluarga berbanding 3,979 orang, malam tadi. 

Menurut portal info bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) setakat 7.30 pagi ini, 164 PPS telah dibuka membabitkan sembilan daerah terjejas di negeri itu. 

Kuantan masih mencatatkan bilangan mangsa tertinggi iaitu 2,174 orang diikuti Raub (1,401), Maran (943), Jerantut (878), Rompin (704), Lipis (684), Temerloh (509), Bentong (219) dan Pekan (91). 

Portal berkenaan turut memaklumkan Sungai Semantan dan Sungai Pahang di daerah Lipis, Kuantan, Raub, Jerantut kini melepasi tahap bahaya. 

Sementara itu, ANIH Berhad dalam satu kenyataan memaklumkan laluan kilometer (KM) 84.6-84.7 (Lanchang) Lebuhraya Pantai Timur 1 di kedua-dua hala ditutup sepenuhnya mulai 11.30 malam tadi susulan limpahan air melibatkan kedalaman satu meter.

Pengguna dinasihatkan menggunakan jalan alternatif iaitu persimpangan Lanchang-Felda Lakum-Bukit Damar-Mempaga-Chinta Manis- Lebuhraya Kuala Lumpur Karak (KLK). 

Bagi laluan Lanchang di KM113 hala Timur, lorong kiri dan kecemasan ditutup manakala bagi arah barat hanya lorong kecemasan sahaja ditutup susulan dinaiki air. 

Di TERENGGANU, mangsa banjir meningkat kepada 804 orang daripada 205 keluarga setakat 8 pagi berbanding 138 orang pada petang semalam, menurut Ketua Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Leftenan Kolonel (PA) Che Adam A Rahman.

Beliau berkata di Kemaman, jumlah mangsa meningkat kepada 609 orang daripada 145 keluarga dengan penambahan lima PPS menjadikan keseluruhan enam PPS ketika ini di daerah itu. 

“Di Dungun pula, mangsa bertambah kepada 195 orang daripada 60 keluarga berbanding 92 orang daripada 29 keluarga sebelum ini. Terdapat penambahan satu lagi PPS menjadikan jumlah keseluruhan PPS beroperasi ialah di tiga lokasi setakat ini,” katanya kepada pemberita hari ini.

Dalam pada itu, Jabatan Pengairan dan Saliran melaporkan stesen bacaan di tiga sungai iaitu Sungai Tebak di Jambatan Tebak dan Sungai Tumpat di Kampung Baru Kemasik di Kemaman serta Sungai Dungun di Kuala Jengai, Dungun merekodkan kenaikan air sungai melebihi paras bahaya setakat 8 pagi ini. 

Di SELANGOR, 116 mangsa banjir daripada 36 buah keluarga masih ditempatkan di dua PPS di Hulu Bernam setakat 8 pagi tadi. 

Pegawai Operasi Unit Pengurusan Bencana Negeri Selangor (UPBN) Muhammad Izzat Haziq Mohd Nazir berkata kesemua mangsa banjir itu ditempatkan di PPS Balai Raya Kampung Baru A dan Dewan Orang Ramai Kampung Sekolah Sungai Selisek. – BERNAMA

Kategori