Friday, May 24, 2024

Creating liberating content

PR1MA Lulus 72 Projek...

JOHOR BAHARU - Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA) meluluskan sebanyak 72 projek pembangunan kediaman...

Najib Sertai Sidang Kemuncak...

SUNNYLANDS (California) - Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak dan pemimpin...

Polis Tahan Lelaki Tempatan,...

KUNAK - Polis Kunak menahan seorang lelaki tempatan dan merampas 53.36 gram dadah...

Bekalan Ikan Pulih Mulai...

KOTA BHARU - Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) menjangkakan bekalan ikan yang...

Garis Panduan Sambutan Aidilfitri Dalam Tempoh PKP

JABATAN Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menetapkan garis panduan bagi sambutan Aidilfitri dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Garis panduan itu merangkumi kaedah solat sunat Aidilfitri, takbir hari raya, rumah terbuka, ziarah raya dan ziarah kubur yang kebiasaannya menjadi amalan ketika Syawal.

Matlamat penetapan garis panduan itu adalah memberi penerangan kepada masyarakat khususnya umat Islam mengenai kaedah sambutan Aidilfitri.

Solat sunat Aidilfitri di rumah boleh dilaksanakan tanpa atau dengan khutbah namun ahli keluarga yang dikuarantin tidak dibenarkan turut serta.

Pesakit dan petugas di hospital juga dibenarkan melakukannya tetapi perlu mengikut peraturan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Anda peniaga? Mencari platform pengiklanan Online? Mula dengan kami ..Website Mynewshub, FB (2.96 juta followers), Instagram dan Twitter. Hubungi kami http://www.wasap.my/60176070516

Takbir raya pula digalakkan di rumah manakala hanya rakaman suara imam, bilal dan siak dibenarkan di masjid atau surau.


Meskipun begitu, takbir dari rumah ke rumah tidak dibenarkan dan pengendali stesen penyiaran disarankan menyiarkan rakaman yang sedia ada dengan meletakkan kapsyen ‘rakaman ini dibuat sebelum tempoh PKP’.

Penganjuran rumah terbuka yang menjadi kelaziman juga tidak boleh dilakukan bagi mengelakkan penularan wabak Covid-19.

Begitu juga dengan amalan ziarah menziarahi untuk bersilaturahim yang diganti dengan berhubung menggunakan alat komunikasi dan media sosial sebagai pengganti diri.

Bacaan Yasin dan tahlil di rumah bersama keluarga saja selepas solat sunat Aidilfitri disarankan bagi menggantikan amalan menziarahi kubur pada hari raya.

Kategori