Wednesday, June 26, 2024

Creating liberating content

Kematian COVID-19 Cecah 2,236...

BEIJING - Jumlah yang dijangkiti COVID-19 di seluruh China kini seramai 75,465 orang,...

Pengundian Awal PRK Port...

PORT DICKSON - Seramai 7,268 pengundi awal bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen...

Chong Wei Naik Angin...

KUALA LUMPUR - "(Morten) Frost tidak ada hak menentukan karier saya," tegas pemain...

Operasi Hari Ke-5 Kesan...

JAKARTA - Operasi pencarian bangkai dan sebahagian lagi kotak hitam pesawat Lion Air...

Bazar Ramadan FB Meriah Promosi Pelbagai Juadah!

KUALA LUMPUR – Ramadan yang disambut seluruh umat Islam khususnya di Malaysia pada kali ini pastinya berbeza kerana pada masa yang sama perlu melalui tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang akan memasuki fasa ke-4 hujung bulan ini.

Seperti kebiasaannya, beberapa hari sebelum Ramadan, banyak perancangan dan persiapan kerohanian termasuk rutin harian dilakukan pelbagai pihak, tidak kurang juga bagi golongan peniaga bazar Ramadan yang pasti mulai sibuk merancang perniagaan serta membeli barangan keperluan jualan.

Anda peniaga? Mencari platform pengiklanan Online? Mula dengan kami ..Website Mynewshub, FB (2.96 juta followers), Instagram dan Twitter. Hubungi kami http://www.wasap.my/60176070516

Namun, keadaan pastinya tidak sama bagi tahun ini apabila para peniaga rata-ratanya beralih kepada alternatif jualan secara dalam talian sepanjang bulan Ramadan. Apa yang dapat diperhatikan, pelbagai kumpulan bazar Ramadan di seluruh negara telah diwujudkan dalam laman sosial Facebook.

Hanya dengan menaip perkataan bazar Ramadan pada ruangan carian Facebook, tentunya pelbagai nama kumpulan akan tertera antaranya Bazar Ramadan Online (BRO) Ampang, Batang Kali, Shah Alam, Seremban, Ipoh, Taiping, Satok-Petrajaya, Semporna, Kuala Nerus, Dungun, Batu Pahat dan lain-lain kawasan.

Pelbagai juadah makanan dan minuman yang popular serta menjadi pilihan orang ramai ketika berbuka puasa antaranya bubur lambuk, martabak, roti John, sup ‘gearbox’, ayam percik, air katira, cendol, popia basah, kuih tepung pelita dan sebagainya kelihatan mulai meriah diiklankan serta dipromosi para peniaga dalam kumpulan masing-masing.

Beberapa promosi yang menarik perhatian antaranya daripada peniaga martabak dengan nama Murtabak King Ganu yang menulis “Murtabak KiNG Padu! sutir (sebiji) boleh makan tiga, empat orang kenyang nyandor (tersandar)! murtabak penuh isi confirm (pasti) puas hati, cash-on-delivery (COD) kawasan Marang dan Kuala Terengganu.”

Peniaga roti John di BRO Hulu Selangor pula menulis: “Para penggemar roti John Cheese Gedebuk! you make order we deliver (anda pesan, kami hantar).” Tidak kurang meriah juga apabila terdapat ramai pembeli yang mencari juadah kegemaran dalam kumpulan-kumpulan bazar Ramadan dalam talian di laman sosial itu.

Pengguna Facebook Amiyra Rara mencatat: “Saya mencari sesiapa ada jual kuih tepung pelita sedap? Kuih wajib saya sekeluarga bila bulan puasa.”

Berbeza pula selera seorang pengguna daripada BRO Ampang, Selangor Akmal Latif yang berasa lega dengan adanya bazar dalam talian. “Nasib ada BRO ni boleh beli kuih bakar dan popia basah juadah kegemaran saya pada bulan Ramadan,” tulisnya.

Sementara itu bagi Zulbahri Atan, 50, yang berniaga pelbagai jenis minuman istimewa di Bazar Ramadan Batu Pahat, Johor sejak lapan tahun lepas berkata bulan puasa kali ini merupakan kali pertama memulakan perniagaan secara dalam talian dengan menyertai kumpulan BRO Batu Pahat.

Beliau yang terkenal sebagai penjual minuman istimewa air ‘cikong’ (laicikang) dan katira dalam kalangan penduduk sekitar Batu Pahat berkata pada mulanya berasa ragu-ragu untuk berniaga secara dalam talian kerana tidak biasa.


“Saya fikir tidak mahu berniaga tahun ini memandangkan tiada bazar Ramadan dibenarkan beroperasi seperti tahun-tahun lepas kerana Covid-19 dan PKP. Tapi bila pelanggan tetap ramai minta (jual), ada pula pelanggan yang sedang mengandung harap saya jual air cikong puasa tahun ini. Tak mampu nak menolak.

“Dengan bantuan anak saudara saya yang berjanji akan bantu dari segi promosi, mengambil pesanan dan menempah penghantar kepada penjual, jadi saya cuba buat pertama kali jual air di Facebook bulan puasa ini,” katanya kepada Bernama.

Berbeza pula dengan seorang suri rumah di Sungai Buloh iaitu Siti Rasni Ahmad,43, yang baru ingin mencuba untuk berniaga kuih donat pelbagai perisa dan rojak buah dengan menyertai kumpulan BRO Paya Jaras di Facebook.

“Saya buat donat hanya untuk anak-anak sebab mereka suka. Selain itu, saya buat kuah rojak resipi keluarga bila jiran-jiran menempah sahaja. Namun, ada yang minta supaya saya menjual rojak, anak-anak juga janji mahu tolong buat donat dan jualkan di BRO jadi saya cubalah,” katanya.

Sementara itu, Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) Kementerian Kesihatan dalam laman rasminya turut mengeluarkan beberapa garis panduan bagi keselamatan makanan sebagai rujukan penyediaan makanan bagi pengusaha makanan dari rumah (Home-Based).

Antara syarat asas yang perlu dipatuhi seseorang pengendali makanan ialah telah mendapatkan suntikan vaksin antitifoid, amalkan kebersihan sepanjang mengendali makanan seperti kerap mencuci tangan dengan sabun, menggunakan penyepit atau sarung tangan, memakai penutup hidung dan mulut serta persekitaran memasak termasuk alatan penyediaan yang digunakan adalah bersih.

Selain itu, penyedia makanan perlu mendapatkan bekalan bahan mentah seperti ayam, ikan, daging dan sayur daripada sumber yang diyakini bersih serta masakan juga perlu dimasak dengan sempurna serta dibungkus dengan baik menggunakan pembungkus bersesuaian.

Kategori