Wednesday, May 22, 2024

Creating liberating content

Malaysia-Thai Pastikan Sempadan Bebas...

BANGKOK – Malaysia dan Thailand bersetuju untuk memperkukuhkan kerjasama bagi memastikan sempadan bersama...

Sarawak Kuat Kuasa Larangan...

KUCHING - Sarawak akan menguatkuasakan larangan merokok berdasarkan Ordinan Kecil Kerajaan Tempatan, kata...

Seksi!! GRO Warga Asing...

Beberapa wanita dipercayai warga asing berpakaian mencolok mata dan dipercayai menjadi GRO ditahan...

Anggota Parlimen Kuantan Akui...

KUANTAN - Anggota Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh tidak menafikan projek Laluan Rel Pantai...

PRK Kimanis Bermula Dengan Penamaan Calon

BEAUFORT – Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kimanis bermula hari ini dengan proses penamaan calon pada jam 9.00 pagi.

Keadaan cuaca yang baik membolehkan ramai penyokong parti yang bertanding hadir untuk berkumpul sebelum berarak ke pusat penamaan calon di Dewan Datuk Seri Panglima Mohd Dun Banir di Beaufort dekat sini.

Penyokong Parti Warisan Sabah (Warisan) dan Barisan Nasional (BN), masing-masing mula berhimpun berdekatan dengan Sekolah Menengah Kebangsaan Beaufort, sebelum berarak ke pusat penamaan itu.

Sementara itu, beberapa laluan menuju ke Dewan Datuk Seri Panglima Mohd Dun Banir ditutup dan dikawal anggota polis seawal 6.00 pagi ini.

Calon mempunyai tempoh sejam sehingga 10 pagi untuk mengemukakan borang pencalonan sebelum Pegawai Pengurus PRK Kimanis yang juga Pegawai Daerah Beaufort, Jupari@Jupry Etok mengumumkan nama calon yang layak bertanding kira-kira 11 pagi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan PRK Parlimen Kimanis pada 18 Januari, manakala penamaan calon pada 4 Januari dan pengundian awal 14 Januari.

Setakat ini, Warisan mengumumkan Ketua Bahagian Warisan Kimanis, Datuk Karim Bujang, 67, sebagai calon manakala BN mempertaruhkan Ketua UMNO Bahagian Kimanis Datuk Mohamad Alamin, 48, pada pilihan raya kecil itu.

Beberapa calon yang bakal bertanding atas tiket Bebas juga dijangka mengemukakan borang pencalonan masing-masing.


Parlimen Kimanis mempunyai dua kawasan Dewan Undangan Negeri iaitu Bongawan dan Membakut dengan jumlah 29,664 pemilih layak mengundi, termasuk sembilan pengundi awal dan seorang pengundi tidak hadir luar negara.

PRK Parlimen Kimanis diadakan selepas Mahkamah Persekutuan pada 2 Disember lepas mengekalkan keputusan Mahkamah Pilihan Raya Kota Kinabalu yang membatalkan kemenangan bekas Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman bagi kerusi itu pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lepas.

Mahkamah Pilihan Raya Kota Kinabalu pada 16 Ogos tahun lepas memutuskan bahawa kemenangan Anifah di kerusi itu sebagai tidak sah dan terbatal selepas mendapati ada kertas undi tambahan yang boleh menjejaskan keputusan pilihan raya.

Karim ialah calon Warisan bagi kerusi itu pada PRU14, namun kalah dengan majoriti 156 undi kepada Anifah, yang ketika itu bertanding atas tiket BN.

Anifah memperoleh 11,942 undi dalam pertandingan tiga penjuru. Calon lain daripada Parti Harapan Rakyat Sabah, Jaafar Ismail pula meraih 1,300 undi.

Kategori