Thursday, November 30, 2023

Creating liberating content

Remaja Samseng Tumbuk Warga...

SEORANG remaja perempuan berusia 14 tahun ditangkap selepas menumbuk muka seorang warga emas hingga...

Tak Sokong Kekang Berita...

SHAH ALAM – Mana-mana pihak termasuk parti politik yang tidak menyokong pembentangan draf...

Ada Dalang Punca ADUN...

JOHOR BAHRU : Perikatan Nasional (PN) Johor mengesyaki ada parti politik tertentu menjadi...

Rosmah Dijangka Didakwa Esok

PUTRAJAYA - Isteri bekas perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor dijangka dihadapkan ke...

Caj Plastik Diperluas Ke Semua Premis Mulai 2022

SUBANG JAYA – Pengenaan caj ke atas beg plastik, yang ketika ini telah dilaksanakan di premis perniagaan tetap, akan diperluas ke semua jenis premis perniagaan mulai 2022, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail.

“Sebelum berakhirnya 2021, pengenaan caj ke atas beg plastik akan dilaksanakan di semua premis perniagaan tetap dan (kemudian) ia akan (dilaksanakan) kepada semua premis perniagaan bermula pada tahun 2022,” katanya selepas melancarkan Kempen Cintai Alam Sekitar anjuran Ecobio Pack Sdn. Bhd. dan NGO Pawana di sini, hari ini.

Dr. Wan Azizah berkata langkah itu adalah antara inisiatif utama di bawah Pelan Hala Tuju Sifar Plastik Sekali Guna 2018-2030 yang termasuk amalan tiada penggunaan straw yang menggalakkan pengguna untuk minum terus dari cawan atau gelas.

“Pengenaan caj ke atas beg plastik dan tiada penggunaan straw adalah inisiatif kerajaan dalam mencegah pengguna daripada menggunakan plastik sekali guna dan sekali gus dapat mendorong pengguna untuk membuat keputusan yang lebih mesra alam dengan membawa beg yang boleh diguna semula semasa membeli-belah dan amalan meminum tanpa menggunakan penyedut minuman,” katanya.

Beliau turut memuji usaha yang dilakukan kerajaan Pulau Pinang yang menggunakan hasil caj penggunaan beg plastik untuk tujuan program pemuliharaan alam sekitar serta menyeru negeri-negeri lain supaya menjadikannya contoh untuk dilaksanakan di negeri masing-masing.

Kerajaan sebelum ini telah pun memperkenalkan Kempen Hari Tanpa Beg Plastik sejak 1 Januari 2011 pada setiap hari Sabtu.


Susulan itu, beberapa negeri seperti Selangor, Pulau Pinang, Melaka, Selangor, Perlis, Perak, Terengganu, Kelantan dan Sarawak telah mula mengambil langkah yang sama.

Di Wilayah Persekutuan pula, peruncit hanya dibenarkan untuk menyediakan beg plastik dari kategori biodegradasi dan compostable. Bermula Mac lalu peruncit mengenakan caj 20 sen untuk sehelai beg daripada jenis itu kepada pelanggan.

Selain itu, beberapa negeri telah memulakan kempen pemberian straw atas permintaan, iaitu di Wilayah Persekutuan (bermula Januari 2019), Kedah dan Pulau Pinang (bermula April 2019) dan Selangor (bermula 1 Julai 2019).

Wilayah Persekutuan turut mengenakan larangan penggunaan straw plastik, dengan penguatkuasaannya akan mula dilaksanakan pada Januari 2020.

Kategori