Sample Page Title

KUANTAN – Ketua Sekretariat Pakatan Harapan (PH), Datuk Saifuddin Abdullah hari ini berkata, tempoh Tun Dr. Mahathir Mohamad menjadi perdana menteri tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Presiden PH.

Sebaliknya kata Menteri Luar itu, PH cuma membuat keputusan Datuk Seri Anwar Ibrahim akan diangkat ke jawatan tersebut selepas Mahathir.

“PH cuma mempunyai keputusan dan perjanjian bahawa selepas Tun M (Mahathir),  Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah perdana menteri seterusnya. Kita tidak bincangkan tempoh kerana mereka saling memahami.

“Mereka (Mahathir dan Anwar) juga adalah tokoh besar yang seharusnya dapat menentukan waktu terbaik untuk peralihan kuasa dan sebagainya,” katanya ketika ditanya sama ada wujud perjanjian konkrit  Mahathir hanya jadi perdana menteri selama dua tahun.

Saifuddin yang juga Anggota Parlimen Indera Mahkota ditemui pemberita selepas beramah mesra dan memberikan motivasi kepada pelajar Tingkatan Enam semester dua di Sekolah Menengah Kebangsaan Astana, di sini.

Isu peralihan kuasa itu kembali timbul selepas beberapa perwakilan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang berbahas pada perhimpunan agung parti hujung minggu lalu mengusulkan agar Mahathir dibenar berkhidmat satu penggal penuh.

Sementara itu, mengulas mengenai Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Cameron Highlands, Saifuddin berkata, keputusan mengenai parti yang akan bertanding akan dibuat pada mesyuarat Majlis Presiden, Jumaat ini.


Beliau berkata, lazimnya PH akan membenarkan parti yang sama bertanding namun PRK Cameron Highlands agak berbeza kerana PH tidak ada rekod menang di situ.

Kerusi tersebut sebelum ini ditandingi DAP.

Pada masa sama, Saifuddin berkata tiada permintaan daripada parti komponen lain untuk bertanding di kerusi berkenaan.

PRK Cameron Highlands diadakan selepas Mahkamah Pilihan Raya pada 30 Oktober lalu, membatalkan kemenangan calon BN Datuk C. Sivarraajh selepas berpuas hati wujud unsur rasuah untuk mendapatkan undi.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan PRK itu diadakan pada 26 Januari manakala 12 Januari ditetapkan sebagai tarikh penamaan calon. – BERNAMA

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

MOF, MIDA Teliti Insentif Khusus Pelaburan DNeX, Foxconn

KUALA LUMPUR - Kementerian Kewangan (MOF) dan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) sedang meneliti...

Mahkamah: Lelaki Dituduh Tetak Jaga Berdepan Hukuman Mati

SUNGAI PETANI – Seorang lelaki yang melakukan kerja-kerja kampung berdepan hukuman mati selepas dihadapkan...

706 Notis Saman Sepanjang 8 Hari Ops Lejang

Ipoh : Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Perak mengeluarkan 706 notis saman membabitkan pelbagai kesalahan...

Israel, Palestin Umum Gencatan Senjata

GAZA : Israel dan kumpulan pejuang Jihad Islam Palestin mengumumkan gencatan senjata dengan harapan...

2,728 Kes Baru, Enam Lagi Kematian Covid-19

Sebanyak 2,728 kes baru Covid-19 dilaporkan semalam, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 4,708,552.Ikuti Mynewshub: TelegramJumlah kes...

Pemansuhan UPSR, PT3 Jadikan PBS Lebih Berkesan

KUALA LUMPUR : Pemansuhan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3)...

Jumpa Bom Lama Di Tapak Projek ECRL

KUANTAN - Sebutir bom lama dipercayai jenis Trench Mortar HE 2inc yang ditemui di...