Tuesday, July 16, 2024

Creating liberating content

Singapura Tutup Portal Antikerajaan...

TEGAS... Setelah malu pendedahan States Times Review mengenai Perdana Menteri, Lee Hsien Loong terlibat...

Anjing Baik Hati Bantu...

SATU rakaman video yang menunjukkan seekor anjing gembala Jerman cuba membantu seekor anak...

Tapak Kaki Dinosaur Kelihatan...

TEXAS : Jejak dinosaur yang hidup kira-kira 113 juta tahun lalu dikesan selepas...

Siaran Piala Dunia: Kerajaan...

GEORGE TOWN - Kerajaan Persekutuan telah mendapat penajaan sepenuhnya daripada syarikat swasta bernilai...

Kerajaan Dalam Kajian Gubal Akta Keharmonian Sosial

KUALA LUMPUR – Akta Keharmonian Sosial akan digubal selepas kajian teliti mengenai keperluannya selesai dilaksanakan, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Md Farid Md Rafik.

Beliau berkata akta yang bertujuan memupuk perpaduan dan keharmonian kaum itu yang kini di peringkat perbincangan dengan kementerian bukan bertujuan menghukum orang ramai, sebaliknya memberi peringatan kepada masyarakat supaya tidak menimbulkan isu-isu sensitif yang akan menggugat hubungan antara kaum.

“Banyak peruntukan dalam akta ini yang kita perlu lihat dengan teliti sebelum ia boleh digunapakai. Ia (akta) bukan benda yang punitif tetapi untuk mengingatkan masyarakat bahawa sebagai rakyat Malaysia, kita bertanggungjawab terhadap setiap perbuatan dan perlakuan.

“Kita boleh didik masyarakat untuk tidak timbulkan isu-isu yang boleh timbulkan ketegangan kaum, tetapi pada akhirnya mereka sendiri perlu sedar akan tanggungjawab masing-masing sebagai rakyat di negara ini. Pasti akan ada segelintir daripada mereka yang gemar cetuskan isu-isu sensitif melibatkan kaum lain,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui Bernama selepas Program Suara Harapan: Perpaduan Mensejahtera Negara terbitan Bernama Radio di Wisma Bernama, di sini, hari ini.


Dr Md Farid berkata berikutan wujud segelintir masyarakat yang masih cenderung menimbulkan ketegangan antara kaum menerusi pelbagai medium terutama media sosial maka akta sedemikian perlu diwujudkan bagi mengekang perkara itu.

“Kita boleh didedahkan dengan pelbagai kecanggihan teknologi tetapi etika sahsiah dan nilai dan ketimuran yang kita amalkan selama ini hendaklah sentiasa dikekalkan. Media sosial suatu yang bagus tetapi perlu bijak menggunakannya. Jangan api-apikan sesuatu isu yang tidak bawa kebaikan,” katanya. – BERNAMA

Kategori