Saturday, July 13, 2024

Creating liberating content

JPN Kedah Sahkan Guru...

ALOR SETAR - Guru sambilan yang didakwa mencederakan tiga pelajar tingkatan satu di...

Kertas Siasatan Kesalahan TNB...

BANGI - Kertas siasatan berhubung kesalahan Tenaga Nasional Berhad (TNB) dalam insiden bil...

LZS Santuni 104 Asnaf...

KLANG - Seramai 104 asnaf fakir dan miskin hari ini menerima bantuan pembelian...

Malaysia-Singapura Setuju Tubuh Koridor...

KUALA LUMPUR — Malaysia dan Singapura bersetuju untuk mewujudkan koridor pasaran bagi menghubungkan...

P.Pinang Akan Terus Benarkan Projek Lereng Bukit

GEORGE TOWN – Persidangan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang hari ini diberitahu kerajaan negeri akan terus membenarkan projek pembangunan di kawasan lereng bukit.

Namun, Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Perancangan Bandar dan Desa negeri, Jagdeep Singh Deo berkata kerajaan negeri akan memastikan setiap pemaju dan kontraktor mengikuti syarat-syarat yang ditetapkan sebelum memulakan pembangunan di kawasan itu.

“Di Pulau Pinang ada had kawalan pembangunan di kawasan lereng bukit. Kita hadkan dengan tidak membenarkan mana-mana pembangunan bertingkat di kawasan melebihi 76 meter ataupun 250 kaki dari paras laut dan (pembangunan) di kawasan cerun tidak melebihi 25 darjah,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Muhamad Yusoff Mohd Noor (BN-Sungai Dua) di sini.

Muhamad Yusoff ingin tahu sama ada kerajaan Pulau Pinang masih mahu meneruskan pembangunan di kawasan lereng bukit walaupun kejadian tanah runtuh termasuk melibatkan kemalangan jiwa kerap berlaku di negeri ini.

Pada 19 Oktober lepas, sembilan pekerja asing maut manakala empat lagi cedera dalam kejadian tanah runtuh di tapak projek jalan berkembar Bukit Kukus, Paya Terubong kira-kira 1.56 tengah hari.

Insiden tanah runtuh di Paya Terubong itu merupakan kejadian kedua seumpamanya berlaku di negeri ini selepas tanah runtuh di tapak projek perumahan mampu milik di Lengkok Lembah Permai, Tanjung Bungah tahun lepas yang meragut nyawa 11 pekerja terdiri daripada seorang rakyat tempatan, lima Bangladesh, dua Indonesia, dua Myanmar dan seorang warga Pakistan.


Jagdeep mengakui Pulau Pinang mempunyai kekangan dari segi tanah dan kerajaan negeri perlu mencari alternatif lain untuk meneruskan pembangunan di negeri itu.

“Kalau pergi ke bukit, NGO (pertubuhan bukan kerajaan) akan marah. Oleh itu kita dapati perlu kita lihat sama ada kita boleh tambak tanah. Bila kita nak tambak tanah pun mereka marah juga.

“Jadi, mana saya nak pergi…anak kepada anak saya nanti nak duduk di mana. Justeru itu, kita akan teruskan pembangunan di lereng bukit dan kita tidak berhasrat untuk hentikannya seperti yang dicadangkan oleh Sungai Dua,” katanya.

Bagaimanapun, katanya kerajaan akan sentiasa mengawal dan memantau setiap projek pembangunan di lereng bukit bagi memastikan aspek keselamatan dipatuhi. – BERNAMA

Kategori