Tuesday, June 18, 2024

Creating liberating content

Skim Kawalan Harga Sempena...

KUALA LUMPUR - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan...

Wanita Tipu Artis Pakej...

KUALA LUMPUR - Seorang wanita disyaki suspek terlibat dalam sindiket penipuan pakej pelancongan...

PAN Dakwa PAS Salah...

KUALA LUMPUR - Parti Amanah Negara (PAN) membayangkan aspek agama tidak sepatutnya diambil...

APMM Patah Cubaan Seludup...

PELABUHAN KLANG, 25 April (Bernama) -- Aktiviti penyeludupan keluar burung murai ke Indonesia...

Ops Inter Agensi Tahan 84 PATI Di Tawau

TAWAU – Kerjasama baik Pasukan Polis Marin (PPM), Pasukan Gerakan Am dan Jabatan Imigresen berjaya menahan 88 pendatang asing tanpa izin (PATI) Indonesia dalam Ops Inter Agensi di sekitar sini, semalam.

Pegawai Pemerintah PPM Tawau, DSP Nazri Ibrahim berkata operasi itu menyaksikan 150 individu diperiksa di tiga lokasi iaitu sekitar kawasan laut Pulau Sidam, Wallacebay; pinggir pantai Sungai Simandalan Wallacebay; serta perkampungan atas air di Kampung Hidayat Batu 4, antara pukul 7.00 pagi dan11.00 malam.

“Seramai 43 lelaki, 28 wanita serta 13 kanak-kanak ditahan atas pelbagai kesalahan, antaranya di bawah Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 , Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran 2007, serta Akta Perikanan 1985,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Nazri berkata operasi itu dilaksanakan dalam dua fasa dengan fasa pertama melibatkan serbuan di kawasan penanaman rumpai di kawasan laut Pulau Sidam serta rumah setinggan haram di pinggir pantai Sungai Simandalan, manakala fasa kedua serbuan di Kampung Air Hidayat Batu 4.

“Operasi berjalan lancar dengan semua anggota di tiga agensi memberikan kerjasama serta komitmen tinggi menjalankan operasi tersebut,” katanya lagi.


Beliau berkata operasi seumpama itu akan diteruskan dari semasa ke semasa bagi menangani elemen jenayah termasuk pemerdagangan manusia serta penyeludupan. – BERNAMA

Kategori