• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Thursday, January 15, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Kelantan, Pusat Sekata Isu Tanah Orang Asli

oleh Ahmad Albab
25/09/2018
dalam Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

KOTA BHARU – Kementerian Pembangunan Luar Bandar bersetuju dengan dasar-dasar dilakukan kerajaan negeri bagi menyelesaikan isu tuntutan tanah melibatkan Orang Asli di Gua Musang.

Timbalan Menteri, R Sivarasa berkata, Kerajaan Pusat dan negeri juga bersetuju menggunakan pendekatan sama berdasarkan kes-kes diputuskan mahkamah sebelum ini.

“Secara dasar, kedua-dua pihak sudah setuju berdasarkan prinsip yang diputuskan kes di mahkamah. Jadi kita bincang guna garis panduan itu untuk bantu kita selesai isu.

“Manakala Orang Asli juga akan guna prinsip sama untuk sediakan manakah kawasan yang mereka mahukan perlindungan,” katanya kepada media di sini.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan kunjungan hormat ke atas Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah di Kompleks Kota Darul Naim, semalam.

Selain isu tanah Orang Asli, isu kemudahan air bersih dan pengurusan serta pentadbiran Majlis Pengurusan Komuniti Kampung juga turut dibincangkan dalam pertemuan sejam itu.

Sementara itu, pada sidang media sama, Mohd Amar berkata, Kerajaan Pusat dan kerajaan negeri mempunyai pandangan sama iaitu mengiktiraf hak Orang Asli.

Malah, menurutnya, Kerajaan Pusat juga mengakui isu tanah merupakan bidang kuasa kerajaan negeri dan tindakan pewartaan juga melibatkan cadangan dari Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA).

“Alhamdulillah dari perbincangan itu banyak pada asasnya sama dalam isu Orang Asli. Cuma saya sebut di Kelantan ini kita tidak iktiraf tanah adat. Sebab tanah adat ini hanya di Sabah dan Sarawak sahaja.

“Pihak kementerian juga telah minta JAKOA untuk turun ke padang semula untuk mengenal pasti adakah kawasan-kawasan tersebut sesuai ataupun tidak. Tapi untuk penetapan kedudukan Orang Asli, itu memang kita akui.

“Sebab itu kita ada kawasan penempatan Orang Asli, kita memang tidak ganggu. Jakoa yang akan angkat kawasan-kawasan ini kepada kerajaan negeri. Kita akan tengok, bila sudah selesai isu nanti kita akan wartakan,” katanya.

Menurutnya, sehingga kini, kerajaan telah mewartakan 1,500 hektar tanah yang melibatkan tujuh perkampungan di hulu Kelantan iaitu Jeli dan Gua Musang. – Sinar Harian Online

Tags: kerajaan pusatOrang Asli
Share197Tweet123SendShare

Related Posts

Hidroelektrik Nenggiri: 1,200 Orang Asli Terkesan Dipindah Mulai Pertengahan 2026

Hidroelektrik Nenggiri: 1,200 Orang Asli Terkesan Dipindah Mulai Pertengahan 2026

21/08/2024
0

Sebanyak 1,200 Orang Asli di Pos Pulat, Pos Tohoi dan Kampung Kuala Wias di Gua Musang yang terkesan dengan pembinaan...

UiTM Kekal Untuk Orang Melayu, Orang Asli Dan Anak Negeri Sabah, Sarawak

UiTM Kekal Untuk Orang Melayu, Orang Asli Dan Anak Negeri Sabah, Sarawak

26/06/2024
0

KUALA LUMPUR : Kerajaan akan mengekalkan dasar Universiti Teknologi MARA (UiTM) untuk pelajar Melayu, Orang Asli dan anak negeri Sabah...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd