Sample Page Title

KUALA LUMPUR – Tengku Razaleigh Hamzah hari ini mengumumkan menawarkan diri bertanding jawatan presiden parti pada pemilihan UMNO 30 Jun ini.

Veteran UMNO berusia 81 tahun itu yang juga Ketua UMNO Bahagian Gua Musang berkata keputusan tersebut diambil selepas meneliti kedudukan dan situasi UMNO terutama berkaitan soal kepimpinannya.

“Saya membuat keputusan ini demi kepentingan UMNO sebagai sebuah pertubuhan politik nasional yang mendukung hasrat kebangsaan untuk menjunjung perpaduan kaum dan keharmonian ras sebagai gelegar dan teras negara.

“Sebagai sebuah parti politik kaya dengan pengalaman, saya yakin akan dapat memimpin UMNO untuk meneruskan tradisi tersebut,” katanya pada sidang media di kediamannya, di sini.

Di samping itu katanya, beliau akan memastikan UMNO dapat memainkan peranan sebagai pembangkang yang setia dan bertanggungjawab terhadap negara dalam mengorak langkah ke persada dunia sebagai sebuah negara maju.

Tengku Razaleigh berkata UMNO akan terus menjaga dan melindungi budaya serta warisan Melayu di samping menghormati kepelbagaian kaum di negara ini.

Dalam pada itu, beliau berkata di bawah kepimpinan beliau, perubahan akan dibuat bagi menyesuaikan parti dalam realiti politik pasca Pilihan Raya Umum ke-14.

“Tidak dapat dinafikan bahawa Malaysia kini telah mencapai tahap kematangan politik yang membanggakan. Kematangan politik ini memerlukan pemimpin matang politik.

“Begitu juga halnya dengan UMNO. Sebagai pengamal politik aktif sejak menjadi ahli UMNO pada 1962, tidaklah keterlaluan sekiranya saya katakan bahawa saya amat faham akan selok-belok politik kepartian dan politik di peringkat kebangsaan. Kepada saya ini merupakan satu-satunya ujian sekiranya seseorang itu ingin menawar dirinya bagi tugas kepimpinan,” katanya.

Ditanya mengenai keyakinannya memenangi jawatan nombor satu parti, beliau berkata terpulang kepada anggota parti untuk membuat pemilihan, selain menerima banyak sokongan di peringkat bahagian.

Tengku Razaleigh, yang dijangka menghantar borang pencalonan sebelum tarikh tutup esok, akan menggunakan slogan ‘Ikhlaskan Jiwa Martabatkan Maruah’ dalam perebutan jawatan tersebut.


Pertandingan merebut jawatan presiden bukan sesuatu yang baharu untuk tokoh politik veteran itu selepas tewas dengan 43 undi kepada Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad bagi merebut jawatan presiden pada pemilihan parti 1987.

Pada 2004, beliau menawarkan diri bertanding menentang perdana menteri dan presiden UMNO ketika itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi, tetapi gagal mendapat peratusan pencalonan yang diperlukan.

Sementara itu Tengku Razaleigh menegaskan bahawa tiada calon khusus dipilih untuk membarisi kepimpinan di bawahnya kerana semua calon yang bertanding mewakili parti secara keseluruhannya.

Dalam pada itu, ketika ditanya sama ada akan menyingkirkan bekas presiden parti, Datuk Seri Najib Tun Razak dari UMNO sekiranya menang, Tengku Razaleigh berkata: “Mengapa saya perlu melakukannya? Kecuali terdapat sesuatu perkara yang sangat salah.”

Selain itu, ketika ditanya adakah keputusannya untuk bertanding dibincangkan dengan Baib Presiden UMNO yang menjalankan tugas Presiden, Datuk Seri Dr. Zahid Hamidi pada pertemuan mereka baru-baru ini, beliau berkata pada pertemuan itu, Zahid sekadar menerangkan kedudukan semasa parti.

“Zahid jumpa saya selepas dia ambil alih memangku jawatan presiden sesudah Najib letak jawatan. (Zahid) beritahu saya kedudukan yang baharu. Saya kata baguslah. Jalankan mengikut objektif dan tujuan,” katanya.

Ditanya adakah beliau akan menjadi ketua pembangkang di Parlimen sekiranya menang dalam pemilihan parti, Tengku Razaleigh sekadar berkata ia terpulang kepada keputusan Parlimen.

Turut hadir pada sidang media itu, Pengerusi Barisan Nasional (BN) Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Ketua UMNO Bahagian Titiwangsa, Datuk Seri Johari Abdul Ghani. – BERNAMA

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

Kanada Berisiko Dilanda Taufan Fiona Hari Ini

KANADA: Hujan lebat dan angin kencang yang dibawa Taufan Fiona sudah melanda Bermuda yang...

Varian Baharu Omicron, BF.7 Dikenal Pasti

WASHINGTON – Saintis-saintis menemui satu lagi varian terbaharu Covid-19 yang bermutasi menjadi lebih kebal...

Bayi Perempuan Baru Lahir Ditinggalkan Di Atas Jalan Raya

KENINGAU: Seorang bayi perempuan yang baru lahir dan masih bertali pusat ditemui ditinggalkan di...

Lelaki Panah Anjing Hingga Mati Dicari Polis

PETALING JAYA: Polis sedang mengesan individu yang bertindak membunuh anjing terbiar dengan menembaknya dengan...

Antara Setiakawan Tok Mat Dan “Poster Boy” BN

Tiada siapa boleh mempertikaikan semangat setiakawan Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Mohamad...

‘Datin’ Isteri Bekas Ahli Perniagaan Maut Dibunuh

SEREMBAN – Seorang wanita warga emas bergelar ‘Datin’ maut selepas dipercayai bergelut dengan suspek...

PM Cipta Sejarah Ucap Dalam BM Pada Perhimpunan PBB

New York : Enam puluh lima tahun selepas seorang pemimpin negara bernama Ismail mencipta...