Sample Page Title

ALOR SETAR – Seramai 10 anak yatim di sini teruja dan gembira apabila dibawa membeli pakaian raya anjuran Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso), hari ini.

Pengarah Perkeso Kedah, Mamsor Abdul Manaf berkata anak yatim yang terdiri daripada tiga waris keluarga pencarum yang layak menerima bantuan raya itu dibawa untuk memilih sendiri pakaian raya sempena Aidilfitri di Parkson Aman Central, di sini.

“Kesemua anak yatim yang berumur antara tiga hingga 16 tahun ini telah diperuntukkan sebanyak RM300 seorang untuk membeli pakaian raya yang mana merupakan sumbangan daripada Zakat Wilayah Persekutuan dan kakitangan Perkeso Kedah.

“Tahun lepas Perkeso melaksanakan program agihan keperluan asas sempena raya, tetapi kali ini kita beli baju raya dengan harapan dapat meringankan bebanan keluarga untuk membeli pakaian,” katanya kepada pemberita di sini.

Sementara itu, Siti Fatimah Chik, 39, dari Taman Aman, di sini, yang kematian suami, Zamri Md Ali pada Januari lalu, gembira dan bersyukur dengan bantuan yang diberikan ini sekali gus membolehkan tiga anaknya berusia tiga, empat dan sembilan tahun dapat membeli pakaian raya.

“Suami meninggal akibat sakit jantung jadi sekarang saya hanya bekerja sebagai guru agama di rumah dan pendapatan bulanan sebanyak RM500 tidak cukup untuk membeli pakaian raya untuk semua anak.

“Bantuan pakaian raya ini sedikit sebanyak meringankan beban dan paling penting dapat menggembirakan anak-anak saya,” katanya.

Sofiah Puteh, 55, dari Kampung Gunung Sali, ketika ditemui, turut menyatakan rasa bersyukur kerana anaknya, Muhammad Amirul Haris, 12, dapat memakai pakaian raya baharu pada hari raya ini.

“Suami, Mohd Hizri Awang meninggal Mac lalu jadi sekarang saya bergantung dengan duit peninggalannya. Kalau hendak beli pakaian sendiri memang tidak mampu tapi saya bersyukur kerana pihak Perkeso prihatin dengan nasib kami,” katanya. – BERNAMA

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

PM: Orang Beri Kontrak Pada Anak, Menantu Kini Cakap Tentang Ketelusan?

Anwar Ibrahim berkata ketika dia terbuka mendengar kritikan pelbagai pihak terhadap pelantikan anak sulungnya...

AS Gesa Israel Dan Palestin Redakan Ketegangan

BAITULMUQADDIS: Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Antony Blinken menggesa rakyat Israel dan Palestin meredakan...

Seluruh Perancis Lumpuh, Sejuta Mogok Bantah Usia Persaraan 64 Tahun

PARIS: Seluruh Perancis lumpuh apabila mogok besar-besaran dan tunjuk perasaan diadakan di negara itu...

AS Tambah Penempatan Senjata Canggih Di Semenanjung Korea

SEOUL: Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS), Lloyd Austin hari ini menegaskan negara itu akan...

UMNO Pecat Tun Faisal Berkuat Kuasa Serta-merta

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada...

PERODUA Buka Tempahan Axia Serba Baharu

KUALA LUMPUR : Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) memperkenalkan Axia serba baharu yang...

Lebih 15,000 Kedai Makan, Restoran Sertai Menu Rahmah

SUBANG JAYA – Lebih 15,000 kedai makan dan restoran di seluruh negara menyertai inisiatif...