Tuesday, September 26, 2023

Creating liberating content

PM Cadang JPA, MPC...

PUTRAJAYA - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mahu pengukuran produktiviti sektor...

Kazakhstan Haram Polis, Penjawat...

ASTANA - Pemerintah negara bekas Kesatuan Soviet, Kazakhstan, bakal melaksanakan larangan penggunaan telefon...

“Jangan Harap Nak Kutip...

KUALA LUMPUR - Bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata kerajaan tidak...

Mayat Terakhir, Muhammad Aiman...

HULU SELANGOR - Mayat terakhir mangsa lemas di anak Sungai Selangor di Kampung...

Penerbangan Ihsan JBPM Bantu Kanak-Kanak Orang Asli

GUA MUSANG – Unit Udara Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) membantu membawa keluar seorang kanak-kanak perempuan Orang Asli di Kampung Chemal, Pos Simpor untuk dihantar ke Hospital Gua Musang hari ini.

Pegawai Perhubungan Awam Unit Udara JBPM, Pangkalan Udara Subang, Selangor Mohd Farhan Marzuki berkata kanak-kanak tersebut Suzilin Arisan, 3, mengalami sesak nafas akibat demam panas.

“Penerbangan ihsan itu menggunakan helikopter AW 139 berlepas dari Pangkalan Udara Bertam, Pulau Pinang pada 9.35 pagi dan mendarat di Kampung Chemal pada 10.20 pagi untuk mengambil kanak-kanak tersebut,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Katanya helikopter yang membawa kanak-kanak itu bersama ibunya kemudian mendarat di perkarangan Balai Bomba dan Penyelamat Gua Musang pada 10.40 pagi sebelum dihantar ke hospital berkenaan menggunakan ambulans.

Beliau berkata semalam, Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) Gombak menghubungi pihaknya untuk mendapatkan bantuan membawa keluar kanak-kanak itu bagi mendapatkan rawatan di hospital berikutan kesukaran laluan darat. – BERNAMA

Kategori