Tuesday, July 16, 2024

Creating liberating content

GST Terhadap Insurans Untuk...

PETALING JAYA - Pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan terhadap industri insurans akan memberi...

Agihan Kerusi Dun PH...

SEREMBAN – Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Negeri Sembilan, Aminuddin Harun berkata agihan kerusi...

Pelajar Berdepan Detik Cemas,...

KUANTAN - Sejumlah 61 penghuni asrama lelaki Sekolah Menengah Agama Al Ittihadiah di...

K’jaan Sedia Import Barang...

BERA - Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani bersedia mengimport lebih banyak barang...

Trend Melancong Makin Naik Tapi AirAsia Kecoh PSC Pula

TANYALAH sesiapa terlibat aktif syarikat agensi pelancongan sama ada inbound (dalam negara) atau outbound (luar negara), destinasi manakah antara popular dalam kalangan pelanggan mereka.

Jawapannya mesti agak standard dan tidak jauh berbeza. Bagi ‘kaki melancong’, destinasi tempatan lazimnya ialah Langkawi di Kedah dan jika luar negara, tentulah Bali, Indonesia. Secara umum, ramai suka destinasi jarak dekat.

Tidak hairanlah semua pesawat ke Jakarta, Indonesia; Bangkok, Thailand; Ho Chi Min City, Vietnam atau Changi, Singapura sentiasa penuh sesak malah pada waktu puncak, ia silih terbang selang lima minit di KLIA dan KLIA2.

Ramai sebenarnya tidak tahu, selain umrah ke Tanah Suci, rakyat Malaysia memang suka melancong dan panorama kedua-dua lapangan terbang utama di Sepang, Selangor itu sibuk masa cuti sekolah atau perayaan bukan pelik pun.

Ketika ada pihak mendakwa konon ekonomi Malaysia di ambang muflis dan warga Malaysia hidup melarat tidak cukup makan kerana harga petrol naik, suasana sebaliknya dicatatkan Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB).

Terbaharu operator itu melaporkan peningkatan aliran penumpang sebanyak 4.8 peratus untuk data tahun-ke-tahun dicatatkan pada November lalu di semua 39 lapangan terbang seluruh negara termasuk KLIA dan KLIA2.

Ini menyaksikan 7.9 juta pengguna berbanding hanya 7.54 juta orang direkodkan setahun lalu. Trafik antarabangsa malah menokok 13.2 peratus kepada 4.09 juta penumpang dan sektor paling popular ialah rantau Asia tenggara.

Ironi, ada cuba ‘menakutkan’ pengguna lapangan terbang dengan tohmahan kononnya langkah Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) menyeragamkan cukai khidmat penumpang (PSC) bakal jejas pertumbuhan trafik.

Baca: Bos AirAsia Marah PSC, Tapi Dia Pun Buat PSC Sendiri

Antara paling lantang ialah AirAsia yang berpangkalan di KLIA2 dengan mendakwa konon usaha Mavcom membuat kadar setara KLIA mulai 1 Januari depan memberi kesan besar kepada syarikat penerbangan tambang rendah itu.

Lucunya, AirAsia sendiri ada caj ‘tersembunyi’ RM3 ala PSC terhadap semua penumpang mereka sejak 2014 tanpa bercerita bahawa selama ini semua lapangan terbang di Malaysia termasuk KLIA terpaksa tanggung operasi KLIA2.

Bayangkanlah ia ibarat subsidi dengan RM70 juta setiap tahun hasil PSC di semua terminal udara seluruh Malaysia yang tidaklah sehebat mana, semata-mata untuk membiayai kos pengurusan KLIA2 dan menjadi hab AirAsia pula.

Apakah pihak AirAsia tidak malu dengan situasi janggal dan berat sebelah itu sehingga terpaksa ditegur Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) yang mewakili 265 anggota iaitu syarikat penerbangan seluruh dunia.

Malah Pengarah Serantau, Lapangan Terbang, Penumpang, Kargo dan Keselamatan, Asia Pasifik IATA, Vinoop Goel menjelaskan PSC bagi setiap penumpang antarabangsa di KLIA ketika ini pun lebih RM33 berbanding di KLIA2!

Padahal kos pembinaan KLIA2 sebanyak RM4 bilion bagi menggantikan Terminal Penerbangan Tambang Rendah (LCCT) yang hanya bernilai RM108 juta sebelum itu; jauh amat besar dibandingkan dengan induknya sendiri KLIA.


Menyentuh kebimbangan AirAsia konon PSC merencatkan aliran trafik syarikat itu, ia ternyata tidak berasas apabila MAHB melaporkan pertumbuhan KLIA2 kekal konsisten positif 14.2 peratus dari tahun-ke-tahun pada bulan lalu.

Ini mengatasi KLIA cuma naik 7.8 peratus. Malahan ia selari kajian IATA yang mendapati dasar mengenai PSC bakal sokong sejuta pekerjaan dan potensi aktiviti ekonomi bernilai US$26 bilion menjelang tahun 2035 di Malaysia.

Baca: Mr. Tony! Ini KLIA2lah, Zaman LCCT Dah Berlalu

Secara perbandingan, PSC di Malaysia masih rendah dan kompetitif dengan lapangan terbang seluruh dunia setelah diseragamkan dan unjuran pertumbuhan trafik menganggarkan jika jatuh sekali pun hanya sekitar lima peratus.

Itu mungkin ketika peringkat awal peralihan setelah pelaksanaan kadar setara, tetapi ramai penganalisis ekonomi meramalkan ia hanya sementara sebelum kembali tumbuh positif sejajar trend pergerakan penumpang udara global.

Kenaikan PSC untuk destinasi jarak jauh ternyata beri kesan kecil berbanding penjimatan dinikmati penumpang Malaysia yang sebahagian besarnya melancong ke ASEAN apabila tidak lagi dikenakan kadar caj antarabangsa.

Dengan bayar PSC sebanyak RM35 sahaja, kenaikan caj itu tidak menjejaskan kemasukan kemasukan pelawat ke Malaysia berdasarkan laporan MAHB baru-baru ini yang menamakan AirAsia paling tinggi trafik penumpangnya.

Jika AirAsia berpendapat Mavcom wajar tambah baik rungutan pengguna dan bukan isu status lapangan terbang, sebetulnya suruhanjaya itu telah pun menangani isu berkaitan malah berjaya menyelesaikan 99.1 peratus aduan.

Secara purata, Mavcom menerima 17 aduan bagi setiap sejuta penumpang dan untuk tempoh enam bulan lalu, pihaknya mendapat keseluruhan 677 aduan, naik sebanyak 92 peratus berbanding jangka masa yang sebelumnya.

Paling banyak rungutan diterima Mavcom ialah melibatkan kes pulang balik tambang akibat pembatalan, salah pengurusan bagasi dan penangguhan penerbangan. Ternyata penumpang pada umumnya masih berpuas hati.

Kesimpulannnya, selagi kadar PSC di KLIA2 masih rendah, caj lebih tinggi terpaksa pula dibayar penumpang dari lapangan terbang lain di Malaysia inilah yang digunakan untuk kos selenggara KLIA2! – Mynewshub.cc/HAA

Kategori