Sample Page Title

NABAWAN – Pembantu Menteri Pembangunan Infrastruktur Sabah Datuk Bobbey Ahfang Suan mencadangkan agar Mahkamah Anak Negeri Nabawan dilibatkan dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai fungsi Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).

Katanya, cadangan itu agar masyarakat, khususnya majikan, terdedah kepada pentingnya mendaftarkan pekerja dengan Perkeso tambahan pula pemahaman masyarakat mengenai fungsi Perkeso masih rendah di daerah terpencil ini.

“Cadangan ini, akan menjadikan Mahkamah Anak Negeri Nabawan pertama di Sabah menjalinkan kerjasama dengan Perkeso, bertujuan untuk memastikan rakyat di pedalaman mendapat manfaat daripada perkhidmatan ini kerana kita tahu masih ramai majikan yang tidak mendaftarkan pekerja mereka dengan Perkeso,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Program Seminar Bersama Pemimpin Masyarakat 2017 Peringkat Pejabat Perkeso Keningau di sini hari ini.

Bobbey berkata Mahkamah Anak Negeri Nabawan boleh memainkan peranan sebagai pakar rujuk penyediaan dokumentasi untuk setiap tuntutan insurans, khususnya berkaitan status perkahwinan pekerja.

“Justeru, penglibatan Mahkamah Anak Negeri sangat penting kerana ia institusi yang paling rapat dengan rakyat di pedalaman,” jelasnya.


Pengurus Pejabat Perkeso Keningau Rizal Jammaludin menyambut baik cadangan Bobbey itu dan berkata kerjasama Perkeso dengan Mahkamah Anak Negeri Nabawan boleh diserap dalam Program Sahabat Skuad Prihatin Perkeso Keningau.

“Perkeso menyambut baik cadangan ini, sekali gus membantu jabatan dalam pelbagai bentuk urusan terutamanya pekerja-pekerja yang menghadapi masalah.

“Kerjasama ini juga sebagai jambatan untuk mempromosi kepada majikan mengenai perkhidmatan Perkeso,” katanya.

Pada majlis itu, Bobbey menyampaikan cek faedah Perkeso berjumlah RM15,765.36 kepada pencarum Ampaun Angkasang dan RM2,691.90 kepada Monsahelinah Lansiman yang kedua-duanya mengalami kemalangan ketika bertugas dan distatuskan sebagai Hilang Upaya Kekal (HUK). – BERNAMA

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

Gaduh Di Kawasan Hiburan TREC KL, Polis Tahan 3 Lelaki

KUALA LUMPUR: Polis menahan tiga lelaki tempatan selepas disyaki terbabit dalam kes pergaduhan hingga...

23 Maut Bot Karam Di Bangladesh – Polis

DHAKA: Sekurang-kurangnya 23 orang terbunuh dan puluhan lagi hilang selepas sebuah bot dinaiki karam...

5 Lagi PPS Dibuka Di Johor, Mangsa Banjir Meningkat

JOHOR BAHRU: Lima lagi pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka di Johor, menjadikan keseluruhannya enam...

Rampasan Kuasa Di China?

BEIJING - Media sosial di China kecoh dengan khabar angin tentang kemungkinan rampasan kuasa...

Hampir 200 Paus Mati Di Pantai Australia

CANBERRA – Hampir 200 paus mati selepas terdampar dan dilanda ombak di pantai barat...

Belasah Adik Kerana Sindiran

Ampang Jaya : Tidak berpuas hati disindir adiknya, seorang lelaki tergamak menumbuk muka adiknya...

Hidung Berdarah, Ronaldo Resahkan Penyokong Portugal

LONDON : Cristiano Ronaldo meresahkan penyokong Portugal buat seketika apabila mengalami pendarahan di hidung...