Friday, March 1, 2024

Creating liberating content

Kadar Dividen 5.70 Peratus...

KUALA LUMPUR - Kadar dividen 5.70 peratus bagi 2016 yang diisytiharkan Kumpulan Wang...

Tawan Semenanjung Dengan Kayuhan...

JIKA sebelum ini kecoh misi sepasang suami isteri yang ingin menunaikan ibadah umrah...

Perbicaraan Media, Apa Agenda...

KHAMIS lalu Peguam mewakili Datuk Hasanah Abd Hamid Ketua Pengarah ME10 membuat kenyataan...

Mia Ahmad Sah Bergelar...

TAHNIAH diucapkan kepada pelakon jelita, Mia Ahmad yang telah pun sah bergelar isteri...

2 Kanak-Kanak Dijangkiti Rabies Meninggal

KUCHING – Dua daripada tiga kanak-kanak yang dijangkiti penyakit anjing gila atau rabies di Sarawak meninggal dunia hari ini, kata Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sarawak, Datuk Prof. Dr. Sim Kui Hian.

Beliau berkata kanak-kanak perempuan berusia enam tahun dan kanak-kanak lelaki berusia empat tahun itu, yang merupakan adik-beradik, dari Kampung Paon, Sungai Rimu, Serian, masing-masing meninggal dunia pada 1.43 tengah hari dan 1.46 tengah hari di Hospital Umum Sarawak di sini.

“Hasil diagnosis mendapati mereka mengalami kematian otak dan ibu bapa mereka bersetuju bantuan pernafasan dihentikan,” kata Dr. Sim, yang juga Menteri Pemerhati bagi Jabatan Kesihatan Sarawak.

Beliau berkata mangsa ketiga, kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun, masih dirawat dan dikategorikan berada dalam keadaan kritikal.

Dr Sim berkata 11 pasukan kesihatan terus manjalankan tugas mengesan kes penyakit itu di Serian.
Setakat hari ini, mereka telah melawat 19 kampung dan berkunjung ke 2,098 pintu/rumah serta memeriksa 6,094 orang, katanya.

Pasukan pengesan kes aktif (ACD) itu juga memberi pendidikan kesihatan berkaitan rabies serta langkah mencegahnya kepada penduduk kampung berkenaan, kata beliau.

Sim berkata dalam tempoh 1 April hingga 4 Julai tahun ini, jumlah kes gigitan anjing yang dikesan di kawasan penularan penyakit itu di daerah Serian ialah 68.


Sementara itu, Jabatan Kesihatan Sarawak menasihati semua penduduk daerah Serian, terutama di tempat yang positif kes rabies, supaya mengambil langkah berjaga-jaga bagi mengelak daripada dijangkiti penyakit itu.

“Mereka, terutama kanak-kanak, perlu menjauhkan diri daripada haiwan liar bagi mengurangkan risiko digigit haiwan itu,” katanya dalam kenyataan.

Seseorang yang digigit anjing perlulah memastikan lukanya dibasuh dengan sebanyak mungkin air dan segera pergi ke klinik atau hospital berdekatan untuk mendapatkan rawatan.

Untuk membuat pertanyaan tentang rabies, orang ramai boleh menghubungi Jabatan Kesihatan Sarawak melalui talian khas 082-443248/082-441780 antara 8 pagi dan 5 petang setiap hari. – BERNAMA

Kategori