IPOH – Jumlah mangsa banjir di Perak tidak berubah seperti semalam, 215 orang daripada 61 keluarga, masih ditempatkan di dua pusat pemindahan sementara pagi ini.
Menurut info Portal Banjir Jabatan Kebajikan Masyarakat, seramai 202 mangsa banjir ditempatkan di Sekolah Agama Rakyat Padang Serai di daerah Manjung, manakala 13 lagi kini berada di Surau Padang Serai dalam daerah Larut Matang dan Selama.
“Banjir Termenung,” kata Jurucakap Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri sebelum ini mengenai keadaan banjir di kedua-dua kawasan itu yang airnya kelihatan bertakung tidak mengalir ke sungai.
Ini kerana paras tanah lebih rendah daripada paras air selain keadaan tanah tepu menyebabkan air tidak menyerap ke tanah, katanya. – BERNAMA

