IPOH – Anugerah Ketua Kampung Baru Cemerlang Perak 2026 akan diperkenalkan bagi memberi pengiktirafan kepada ketua kampung yang menunjukkan prestasi cemerlang dalam tadbir urus dan pembangunan komuniti.
Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Kampung Baru Cina Negeri Perak, Woo Kah Leong berkata, pejabatnya akan menubuhkan anugerah berkenaan dan merancang untuk menjadikannya sebagai acara tahunan.
Beliau yang juga Ketua Pemuda DAP berkata, inisiatif itu bertujuan menggalakkan persaingan sihat dalam kalangan ketua kampung baru, selain meningkatkan tahap tadbir urus di kawasan masing-masing.
“Kami berharap melalui penubuhan anugerah seperti ini, ia dapat menggalakkan persaingan sihat dalam kalangan ketua kampung supaya semua dapat saling belajar, bersaing secara baik antara satu sama lain, sentiasa menuntut diri sendiri untuk melakukan yang lebih baik dan terus maju ke hadapan,” katanya hari ini.
Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan media berbahasa Cina yang diterjemahkan kepada Bahasa Melayu menggunakan aplikasi ChatGPT.
Kah Leong yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pasir Bedamar berkata, seramai 14 ketua kampung akan dipilih untuk menerima anugerah berkenaan.
Katanya, penilaian bukan hanya berdasarkan jumlah aktiviti atau peruntukan yang diperoleh, sebaliknya turut mengambil kira keupayaan menyelesaikan masalah rakyat, tadbir urus jawatankuasa kampung, kerjasama berpasukan, perpaduan dan penyertaan komuniti serta hasil pembangunan.
Tambah beliau, aspek lain termasuk keupayaan penyelarasan dengan jabatan kerajaan dan komuniti serta komunikasi digital dan prestasi media sosial.
Menurut Kah Leong, sistem penilaian akan dimuktamadkan dalam masa terdekat sebelum proses pencalonan dan pemilihan dilaksanakan.
Kata beliau, majlis penyampaian anugerah pertama dijangka berlangsung pada November ini, manakala Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming akan dijemput untuk menyampaikan anugerah kepada penerima.
“Kami berharap anugerah ini pada masa hadapan boleh menjadi satu penghormatan dan juga satu daya penggerak. Ketua kampung yang menunjukkan prestasi baik sewajarnya mendapat pengiktirafan,” katanya. – MYNEWSHUB
Sumber Info/Foto: Akaun Media Sosial Woo Kah Leong


