Tuesday, July 16, 2024

Creating liberating content

Cuti Thaipusam Kekal Sebagai...

ALOR SETAR – Cuti Thaipusam di Kedah akan dikekalkan sebagai cuti peristiwa setiap...

Padah Hina Yang Di-Pertua...

TINDAKAN lelaki menghina dan memburuk-burukkan Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin melalui...

Mohd Azizulhasni Kini No...

KUALA LUMPUR – Jaguh berbasikal trek negara, Mohd Azizulhasni Awang mendapat rangsangan terbaik...

Aliran Trafik Di Beberapa...

Kuala Lumpur: Aliran trafik di beberapa lebuh raya utama dilaporkan bergerak perlahan susulan...

‘Tall Poppy Syndrome’ Punca TMJ Dikutuk Netizen

KUALA LUMPUR – Masyarakat Malaysia kini mengalami ‘Tall Poppy Syndrome‘ disebabkan oleh kewujudan teknologi media sosial seperti yang berlaku di Australia ketika ini.

Pengarah Sukan Kelab Bolasepak Johor Darul Ta’zim (JDT) yang berasal dari negara berkenaan, Alistair Martin Edwards berkata, sindrom tersebut adalah satu istilah penghinaan yang lazim digunakan di Australia.

Istilah itu digunakan untuk menggambarkan satu fenomena sosial iaitu individu hebat dan berstatus tinggi seperti Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim akan dibenci, diserang, diherdik atau dikritik di media sosial.

“Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim dibenci, diserang, diherdik atau dikritik kerana bakat dan kebolehan baginda atau pencapaian cemerlang baginda,” kata Edwards, 48; dalam satu kenyataan hari ini.

Bekas pemain Australia itu berkata, ‘Tall Poppy Syndrome‘ juga menyaksikan Tunku Ismail dibenci, diserang, diherdik atau dikritik oleh mereka yang berfikiran sempit, cemburu dan tidak senang dengan kejayaan baginda.


Edwards yang pernah menjadi pengurus skuad kebangsaan Australia tersebut sebelum itu bermain dengan pasukan Singapura, Selangor, Sarawak dan Johor pada dekad 1990-an lalu. – Mynewshub.cc

  • Lagi berita berkaitan:
  • JDT

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori