Saturday, February 24, 2024

Creating liberating content

PRK Kuala Kangsar: Paraglider...

KUALA KANGSAR - Polis menerima laporan mengenai dua orang paraglider yang berlegar-legar di...

Bas Felda United Disimbah...

BELUM pun beraksi di padang, peminat bola sepak telah dikejutkan dengan cerita kurang...

Rafizi Dakwa Peserta ‪#‎kitalawan‬...

KUALA LUMPUR - Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli mendakwa perhimpunan...

Selangor, Persekutuan Bincang Semula...

SHAH ALAM - Kerajaan Selangor dan kerajaan Persekutuan hari ini mengadakan perbincangan semula...

APM Awasi Kawasan Risiko Bah Lumpur & Tanah Runtuh

KUANTAN – Lebih 3,500 anggota dan pegawai Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Pahang di seluruh negeri ini berada dalam keadaan siap sedia menghadapi sebarang kemungkinan kejadian banjir terutama di kawasan yang dikenal pasti berisiko berlaku banjir lumpur dan tanah runtuh.

Pengarahnya Kolonel (PA), Zainal Yusoff berkata sebagai persediaan, jabatan itu juga telah membuka pusat kawalan operasi bencana (PKOB) di ibu pejabat APM, di Jalan Beserah untuk memantau situasi semasa berikutan hujan lebat sejak beberapa hari lepas.

“Berdasarkan pengalaman banjir besar 2014, kita membuat persiapan lebih rapi bagi menghadapi musim tengkujuh kali ini termasuk dari segi latihan keanggotaan dan juga kelengkapan logistik.

“Pemantauan rapi dan rondaan juga dilakukan dari semasa ke semasa di kawasan-kawasan yang dikenal pasti berisiko untuk terjadi banjir lumpur seperti di Bukit Goh dan juga Taman Satelit bagi memastikan tiada sebarang kejadian tidak diingini berlaku,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang, Datuk Seri Muhammad Safian Ismail sebelum ini berkata terdapat 118 lokasi di Pahang berisiko menjadi lokasi bencana tanah runtuh jika berlaku hujan lebat berterusan yang berlaku sejak pertengahan November lepas.

Selain Bukit Goh, kebanyakan kawasan berkenaan terletak di sekitar daerah Maran, malah dua jalan utama di Lebuhraya Pantai Timur berhampiran kawasan Temerloh dan Jalan Umbai juga dijangka akan terputus hubungan.


Zainal berkata pihaknya juga membekukan cuti anggota yang terlibat sejak 15 Nov lepas sehingga 15 Jan depan untuk memastikan jabatan itu mempunyai keanggotaan yang mencukupi sepanjang musim tengkujuh.

Sementara itu katanya, sejak diberi tanggungjawab menjadi sekretariat pengurusan bencana peringkat daerah dan negeri pada tahun lepas, APM giat mempersiapkan anggotanya dengan pelbagai latihan menghadapi situasi bencana untuk memastikan sebarang operasi dapat dilakukan dengan lancar dan teratur.

“Pada masa kini di Pahang sahaja kita mempunyai sebanyak 35 buah bot, lapan buah lori, dan masing-masing 15 buah kenderaan pacuan empat roda serta ambulans yang sedia digunakan jika berlaku banjir.

“Selain itu, kita juga telah menubuhkan Pasukan Tindak Balas Kecemasan Pertahanan Awam (CDERT) di peringkat komuniti dan melatih mereka cara-cara mengendalikan bot serta melakukan operasi pemindahan penduduk,” katanya. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori