• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Wednesday, May 27, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Jakim Nafi Produk Kari Baba’s, Alagappa’s Tidak Suci

oleh
27/10/2016
dalam Gaya Hidup, Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

PUTRAJAYA – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menafikan penyebaran isu viral menerusi media sosial konon dua serbuk kari popular tempatan mengandungi bahan yang tidak bersih.

Bahagian Hab Halal Jakim menjelaskan produk-produk kari popular Baba’s dan Alagappa’s yang didakwa netizen berkenaan sebenarnya disahkan tidak mengandungi “najis lembu, serbuk papan, tisu dan surat khabar.”

Is susulan penyebaran luas seperti imej yang dikepilkan menerusi laman Facebook Jakim dengan huruf besar mendakwa ‘tidak benar!!!’ ustaz tertentu telah menyemak amalan tidak suci di kilang mereka di Pulau Pinang.

Viral hebahan sebaran palsu itu cuba memburukkan dua jenama tersebut, yang dimiliki usahawan bukan Islam, dengan seruan agar pengguna Muslim perlu bertukar kepada produk halalan toyyiban keluaran Bumiputera.

Untuk menakutkan lagi pengguna beragama Islam, sebaran fitnah itu mendakwa 40 peratus daripada keuntungan produk syarikat-syarikat tersebut konon turut disalurkan kepada sebuah kuil Hindu di Batu Caves, Selangor.

Jakim Nafi Produk Kari Baba's, Alagappa's Tidak Suci

Jakim menjelaskan maklumat tersebut ‘tidak benar’ dan ‘tidak berasas sama sekali’ kerana produk-produk Baba’s dan Alagappa’s memang merupakan pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) yang masih lagi sah.

“Proses pengeluaran SPHM telah mengambil kira setiap ramuan dan proses yang berkaitan di dalam pengeluaran sesuatu produk dengan teliti oleh pakar syariah dan juga teknologi makanan,” jelas kenyataan jabatan tersebut lagi.

Lebih menghairankan, kadang-kadang Bahagian Hab Halal Jakim masih lagi berdepan dengan banyak isu serupa yang sebenarnya pernah disebarkan sebelumnya dan melibatkan pelbagai produk jenama terkenal di negara ini.

Semalam, bahagian itu terpaksa menjelaskan isu produk kiub daging babi jenama terkenal Knorr, yang menjadi viral, apabila menjelaskan ia tidak pernah dikilangkan di Malaysia malah tidak ada pun di pasaran tempatan.

“Perlu ditegaskan di sini bahawa produk [bukan babi] jenama Knorr yang dikilangkan Unilever Foods (Malaysia) Sdn. Bhd. masih mempunyai SPHM yang diperakui sah hingga kini,” katanya menerusi laman Facebook tersebut.

Jakim Nafi Produk Kari Baba's, Alagappa's Tidak Suci

Selain menjawab pelbagai sebaran maklumat palsu, Jakim juga mengulas perkembangan semasa termasuk paling baharu dan panas isu burger babi kontroversi ‘P. Ramly’ yang dilaporkan oleh sebuah akhbar tempatan kelmarin.

Jabatan itu mengingatkan semua pengguna Islam agar lebih “berhati-hati ketika memilih premis makanan yang ingin dikunjungi dan bersifat peka dengan segala info promosi sebarang premis yang boleh mengelirukan.”

Mengulas lanjut isu fitnah terhadap dua produk kari terkenal itu, Jakim menyeru masyarakat Islam agar ‘lebih bijak dan sensitif’ apabila menerima sesuatu maklumat diragui kesahihannya sebelum menyebarkan kepada yang lain.

“Jangan mempercayai maklumat yang tidak disahkan pihak Jakim, serta perlu menyelidiki terlebih dahulu sebelum menyebarkan maklumat tersebut,” kata kenyataan bahagian tersebut. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

Tags: Baba'sHalalJakim
Share199Tweet124SendShare

Related Posts

KP Jakim Nasihat Mahasiswa Rujuk Garis Panduan Hiburan Dalam Islam Sebelum Anjur Persembahan Pentas

KP Jakim Nasihat Mahasiswa Rujuk Garis Panduan Hiburan Dalam Islam Sebelum Anjur Persembahan Pentas

17/04/2026
0

KUALA LUMPUR – Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Sirajuddin Suhaimee mengingatkan golongan mahasiswa agar merujuk Garis Panduan...

JAKIM Tegas: Pengiktirafan “Muslim Choice” Oleh Muslim Friendly Watch Tidak Diiktiraf

JAKIM Tegas: Pengiktirafan “Muslim Choice” Oleh Muslim Friendly Watch Tidak Diiktiraf

03/11/2025
0

JAKIM Tegas: Pengiktirafan “Muslim Choice” Oleh Muslim Friendly Watch Tidak Diiktiraf   PUTRAJAYA, 2 Nov – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd