Tuesday, December 5, 2023

Creating liberating content

Padah Pertikai Sejarah Raja...

BANGKOK - Seorang aktivis berdepan hukuman penjara 15 tahun selepas meminta rakyat Thailand...

Maszlee Yakin Anggota MPPK...

PUTRAJAYA - Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik yakin anggota Majlis Penasihat Pendidikan Kebangsaan...

Lebih 300 Jemaah Dikhuathiri...

TERKINI - Angka korban tragedi rempuhan jemaah haji di Mina meningkat kepada 453...

PRU Ke-14: Politweet Ramal...

KAJIAN terkini daripada pihak Politweet pada 11 Januari lalu, mengesahkan lagi siri kajian...

Hanya 30 Peratus Pengguna Patuhi Had Laju Di LPT2

KEMAMAN – Sikap pengguna yang memandu laju dengan purata melebihi had kelajuan 110 km sejam antara penyumbang berlakunya peningkatan kadar kemalangan maut di Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2).

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof berkata menerusi kajian yang dijalankan Jabatan Kerja Raya (JKR), hanya 30 peratus pengguna lebuh raya itu mematuhi had laju yang ditetapkan.

Beliau berkata, 50 peratus lagi memandu lebih daripada 140 km sejam ketika menggunakan lebuh raya tersebut.

“Kami pernah merekod ada pengguna yang memandu mencecah 177 km sejam,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan di KM258.9 LPT2 di sini, hari ini yang merupakan lokasi kemalangan meragut nyawa enam sekeluarga baru-baru ini.

Turut hadir Ketua Pengarah Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM), Datuk Ir Ismail Md Salleh; Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Kemudahan Awam Terengganu, Ir Rosli Othman dan Ketua Polis Terengganu, Datuk Rosli Ab Rahman.

Menurutnya langkah penguatkuasaan telah dilakukan pihak polis dengan memasang lebih banyak perangkap had laju di sepanjang laluan 184 km LPT2 itu.

Berdasarkan statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM), LPT2 dari Jabor di Kemaman sehingga Gemuruh di Kuala Nerus meragut 85 nyawa sejak dibuka Januari 2011 secara berperingkat.


Pada 14 Oktober lalu, enam sekeluarga yang dalam perjalanan dari Kuala Terengganu menuju Kuantan maut, selepas kereta jenis Toyota Camry yang dinaiki mereka terbabas sebelum terperosok ke bawah lori treler yang berhenti di lorong kecemasan.

Justeru Fadillah menasihatkan pengguna LPT2 supaya berhati-hati dan sentiasa mematuhi arahan dan had kelajuan yang ditetapkan ketika mengguna laluan itu.

Katanya pihak JKR juga akan bekerjasama dengan kerajaan negeri bagi memastikan elemen keselamatan terus dipertingkat termasuk meminta pihak konsesi membenarkan kiosk perniagaan di kawasan Rehat dan Rawat (R&R) beroperasi bagi memberi keselesaan kepada pengguna lebuh raya itu.

Selain itu papan tanda amaran juga akan diperbanyakkan bagi memberi kesedaran dan peringatan kepada para pemandu yang menggunakan laluan tersebut. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori