Thursday, June 20, 2024

Creating liberating content

Insiden MH17 Perlu Diadili...

KUALA LUMPUR - Kes pesawat Malaysia Airlines MH17 yang ditembak jatuh di ruang...

Pilih Parti Dapat Ubah...

SANDAKAN - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meminta rakyat berfikir secara...

Bekas Polis Tetap Ke...

PUTRAJAYA - Mahkamah Rayuan mengekalkan sabitan dan hukuman mati terhadap seorang bekas anggota...

VIDEO: Reaksi Lucu Bayi...

Ternyata bukan mudah untuk bayi lelaki bernama Landon ini menyesuaikan diri dengan kehadiran...

Bandar Kuching Lama Akan Dibangunkan Sebagai Zon Warisan

KUCHING – Bandar Kuching lama, bermula dari Gereja Katolik St Joseph ke Bazaar Utama, Jalan Gambir, Fort Margherita, hingga ke Astana dan Bangunan Dewan Undangan Negeri lama di Petra Jaya di sini, akan dibangunkan sebagai zon warisan.

Menteri Perumahan dan Pelancongan Sarawak Datuk Amar Abang Johari Tun Openg berkata projek itu dimulakan dengan pembinaan sebuah bangunan kampus muzium di tapak bekas bangunan Dewan Tun Abdul Razak, yang dirobohkan.

Katanya, sebuah jambatan baharu juga akan dibina bagi menghubungkan bangunan kampus muzium berkenaan dengan bangunan muzium lama di seberang jalan berkenaan.

“Fasa pertama projek ini melibatkan kos RM400 juta dan adalah diharapkan keseluruhan projek berkenaan akan siap menjelang akhir tempoh Rancangan Malaysia Ke-11,” katanya kepada Bernama selepas merasmikan majlis pelancaran buku “Sarawak Historical-Landmarks” di sini hari ini.

Abang Johari bagaimanapun tidak menyatakan kos keseluruhan projek berkenaan dan sekadar berkata ia akan dilaksanakan secara berperingkat.

Katanya, pelaksanaan projek ini bertujuan memulihara nilai warisan dan sejarah bandar Kuching lama.


“Sarawak Historical-Landmarks” ditulis pengarang tempatan terkenal, Heidi Munan.

Sementara itu, Heidi berkata buku berkenaan menceritakan secara ringkas pelbagai tempat bersejarah yang terdapat di negeri terbesar di Malaysia ini.

Katanya, kandungan buku itu membawa pembaca mengembara bermula dari bahagian barat Sarawak, Kuching, kemudian ke bahagian tengah dan timur serta berakhir di bahagian yang bersempadan dengan Brunei, dan Gua Niah. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori