Friday, July 19, 2024

Creating liberating content

Cegah Maklumat Bocor, Keselamatan...

KUALA LUMPUR - Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr. Salleh Said Keruak...

DAP Perlu Singkir PAS...

KUALA LUMPUR - Pemimpin DAP, Lim Kit Siang dan anaknya, Guan Eng perlu...

Empat Lelaki Didakwa Anggotai...

KUALA LUMPUR - Empat lagi lelaki dihadapkan ke Mahkamah Sesyen hari ini atas...

SPRM Selangor Sasar 3...

SHAH ALAM - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor menetapkan sasaran untuk memastikan...

Jakim Nafi Khutbah Punca Lelaki Tampar Imam II Masjid Negara

PUTRAJAYA – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menggesa agar tindakan tegas diambil ke atas individu yang bertindak menampar Imam II Masjid Negara, Mohd. Zuhairee Mohd. Yatim sekali gus mengganggu solat Jumaat.

Ketua Pengarahnya, Datuk Othman Mustapha berkata, pihak Jakim berasa amat kesal susulan insiden malang berkenaan dan meminta siasatan terperinci dapat dibuat dengan serta merta.

“Ia membabitkan isu keselamatan orang awam, pihak Masjid Negara telah pun membuat laporan polis dan menyerahkan kes berkenaan kepada pihak berkuasa untuk siasatan lebih lanjut.

“Jakim dan Masjid Negara malahan sentiasa bersedia untuk memberi kerjasama penuh dengan polis untuk membantu siasatan,” katanya dalam satu kenyataan media.

Baca: VIDEO – Detik Imam Dua Masjid Negara Ditampar

Juga: “Telinga Saya Berdengung Masa Ditampar” – Imam II Masjid Negara

Othman turut menafikan dakwaan pihak tertentu bahawa insiden berkenaan kononnya mungkin mempunyai kaitan dengan isi kandungan khutbah Jumaat yang disampaikan sebelum solat jemaah tersebut.


“Jakim berharap agar khabar angin berhubung perkara ini yang tersebar luas menerusi media sosial tempatan dapat dihentikan dengan serta-merta,” ujar beliau lagi.

Solat Jumaat di Masjid Negara pada 18 September terbatal apabila terhenti beberapa minit dan terpaksa diulang semula berikutan Imam Keduanya, Mohd. Zuhairee, ditampar oleh salah seorang jemaah.

Insiden itu berlaku pada rakaat pertama ketika imam berusia 39 tahun itu selesai membacakan surah al-Fatihah sebelum seorang lelaki warga India tampil ke hadapan dan menampar beliau. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori