Monday, July 22, 2024

Creating liberating content

PRPTAR: Komitmen Kerajaan Untuk...

MELAKA - Pusat Rehabilitasi Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) Tun Abdul Razak (PRPTAR) membuktikan...

Selangor Rekod RM56.9 Juta...

SHAH ALAM : Jenayah penipuan dalam talian atau scam di Selangor terus berada...

Pahang Bakal Terima RM1.386...

KUANTAN - Pahang bakal menerima kemasukan pelaburan dari China berjumlah RM1.386 bilion ekoran...

Keputusan Pinda, Mansuh Akta...

KUALA LUMPUR - Keputusan sama ada kerajaan PH akan memansuh atau meminda Akta...

Aceh Tetap Bantu Pelarian Rohingya

Aceh – Pihak berkuasa Aceh Utara bersedia menampung kehadiran pelarian Rohinghya selama mungkin jika tidak ada negara ketiga mahu menerima mereka.

Ketika berucap pada majlis silaturahim dengan sukarelawan di Pusat Perlindungan Rohingya Blang Adoe di Kuta Makmur, ketua daerah wilayah itu H Muhammad Thaib berkata, menjadi kewajipan pemerintah membantu etnik dari Myanmar itu.

“Kita wajib membantu sesama manusia, lebih-lebih lagi yang berdepan dengan musibah tanpa melihat kepada etnik, agama atau bangsa,” kata Muhammad.

Dia berkata, sesiapapun yang tiba di Aceh Utara akan dibantu kerana penduduk Aceh pernah mengalami zaman kesusahan ketika konflik dan tsunami sebelum ini.

“Kesukaran yang dialami etnik Rohingya mungkin lebih dahsyat daripada yang dihadapi penduduk Aceh sebelum ini. Mereka ditindas di negara sendiri sehingga terpaksa meninggalkan tanah kelahiran mereka,” katanya.


Pihak berkuasa Aceh, katanya, sudah menyediakan kawasan seluas lima hektar untuk mendirikan bangunan 120 pondok yang boleh memuatkan 300 pelarian itu.

“Ia akan dilengkapi pelbagai kemudahan, termasuk bilik air dan bekalan air bersih, sekolah, surau serta sekolah agama,” kata Muhammad. – Agensi/myMetro Online

 

https://www.youtube.com/watch?v=OynRD_50uzs

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori