Friday, May 24, 2024

Creating liberating content

BN Pastikan Lebih Banyak...

KOTA KINABALU - Sokongan serta kesetiaan rakyat Sabah kepada Barisan Nasional (BN) adalah...

PAN Marah Nama Parti...

KUALA KANGSAR - Nampaknya pengaruh jentera siber prokerajaan yang dipandang rendah selama ini...

Handbag Termahal RM1.6 Juta...

HONG KONG - Tas tangan Hermes kulit buaya bertatahkan berlian dan dihias dengan...

Al-Fatihah.. Pelajar UTM Hilang...

JOHOR BHARU - Pelajar Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Skudai, yang hilang ketika mandi...

RTM Perlu RM126j Untuk Beli Peralatan Pusat Berita Bersepadu

KUALA LUMPUR – Radio Televisyen Malaysia (RTM) memerlukan peruntukan RM126 juta bagi melengkapkan Pusat Berita Bersepadu RTM dengan peralatan secukupnya untuk berfungsi sebagai pusat berita.

Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata biarpun pusat berita itu sudah siap sejak Jun 2012 namun sehingga kini ia tidak digunakan secara optimum kerana RTM kekurangan dana untuk membeli peralatan.

“Maknanya dari segi pembinaan pusat berita ini, hanya bangunan sahaja siap tanpa alat-alat yang perlu untuk menjadikannya sebagai pusat berita.

“Sekarang ini pusat berita ini hanya dijadikan sebagai pejabat sahaja,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat PAC di bangunan Parlimen di sini hari ini.

Nur Jazlan berkata dalam mesyuarat itu, PAC menerima penjelasan Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Sharifah Zarah Syed Ahmad, Ketua Pengarah Penyiaran Datuk Abu Bakar Ab Rahim dan wakil Jabatan Kerja Raya (JKR) berhubung pengauditan pusat berita itu yang dilakukan Jabatan Audit Negara dari November hingga Disember 2013.


“Jadi di sini kita mendapat penjelasan dan mendapati pembinaan pusat berita ini tidak memuaskan kerana ia tidak mengikut tajuk projek dan tidak menepati objektif tersebut.

“Alasan yang kita terima adalah RTM kekurangan dana dan sekarang ini sedang meminta dana daripada kerajaan untuk membeli peralatan yang membolehkan pusat berita ini berfungsi dengan sebenar-benarnya,” katanya.

Beliau berkata jika pusat berita berkenaan dibiarkan begitu sahaja tanpa fungsi sebenar sebagai pusat berita, ia boleh menyebabkan pembaziran kerana kos untuk membina bangunan pusat berita itu menelan belanja RM90 juta.

Nur Jazlan berkata keluasan kawasan bangunan pusat berita yang terletak di Angkasapuri itu ialah 350,000 kaki persegi dan mempunyai tujuh tingkat keseluruhannya. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori