Sunday, July 21, 2024

Creating liberating content

Sebutan Semula Kes Warga...

TAWAU - Mahkamah Majistret Tawau pada Isnin lepas menetapkan 2 Okt depan untuk...

Pecat Khalid: Wan Azizah,...

PETALING JAYA - Dua pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) dipanggil Jabatan Pendaftaran Pertubuhan...

Keputusan SPM Ulangan 2017...

PUTRAJAYA - Keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Ulangan 2017 akan dimumkan pada...

Melaka Rangka SOP Pengoperasian...

MELAKA - Kerajaan Negeri Melaka sedang merangka Prosedur Operasi Standard (SOP) bagi pengoperasian...

Anak Mekanik Motosikal Antara 11 Pelajar Cemerlang Di Kedah

ALOR SETAR – Anak seorang mekanik motosikal merupakan antara 11 pelajar cemerlang di Kedah yang mendapat keputusan A+ dalam semua matapelajaran dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2014.

Neo Yi Sang, 18, dari Kolej Sultan Abdul Hamid (KSAH) yang memperoleh keputusan 11A+ dalam semua mata pelajaran berhasrat untuk menceburi bidang Bio Teknologi pada masa hadapan.

Anak bongsu dari dua beradik itu berkata dia amat gembira memperoleh keputusan cemerlang itu kerana usahanya selama ini untuk memperbaiki mata pelajaran yang gagal mendapat A+ pada peperiksaan percubaan SPM berhasil.

“Masa peperiksaan percubaan saya hanya dapat 6A+ sahaja dan selepas mata pelajaran yang susah seperti Biologi, saya tingkatkan usaha mengulangkaji mata pelajaran yang lemah,” katanya.

Neo berkata tumpuan ketika guru mengajar dalam kelas, sentiasa menyiapkan latihan yang diberikan guru-guru dan sering mengulang kaji pelajaran selepas waktu persekolahan antara rahsia kejayaannya.

Katanya rehat yang cukup pada waktu malam amat penting bagi memastikan badan dan otak lebih cergas untuk melalui proses pembelajaran pada hari berikutnya.


Bapanya Neo Swee Boon, 57, bekerja sebagai mekanik motosikal dengan pendapatan kecil tetapi tidak menjadi penghalang untuknya diberikan pelbagai kemudahan untuk pembelajaran seperti buku latihan dan kelas tambahan seperti rakan-rakan yang lain.

Dia yang turut membantu bapanya di bengkel motosikal berkata kegigihan bapanya mencari sumber pendapatan untuk keluarga menjadi motivasi penting untuknya mencapai kecemerlangan dalam SPM untuk masa depan yang lebih cerah.

Katanya dia berhasrat menyambung pengajiannya dalam bidang Bio Teknologi di universiti tempatan.

Di Kedah, 484 calon SPM 2014 daripada sekolah di bawah Kementerian Pendidikan memperoleh gred A (Cemerlang) bagi semua mata pelajaran berbanding 622 calon pada 2013.- BERNAMA

  • Lagi berita berkaitan:
  • SPM

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori