Wednesday, July 24, 2024

Creating liberating content

Lelaki Palestin Tikam Penumpang...

TEL AVIV – Seorang lelaki Palestin bersenjatakan pisau menyerang penumpang sebuah bas di...

[PAU 2021] Puteri UMNO...

KUALA LUMPUR : Pergerakan Puteri UMNO menuntut Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri...

PDRM Sedia Jumpa C4

KUALA LUMPUR - Polis sedia mengadakan pertemuan dengan Centre to Combat Corruption and...

EAEC Perlu Dihidupkan Semula...

TOKYO – Inisiatif Kaukus Ekonomi Asia Timur (EAEC) bagi menangani perlindungan perdagangan yang...

1MDB: Bank Negara Dukung Bidang Dalam Kuasanya

KUALA LUMPUR – Bank Negara Malaysia (BNM) akan mendukung bidang dalam kuasa dan perundangannya membabitkan siasatan dan pengauditan yang dijalankan ke atas 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

“Sebagai bank pusat, kami akan mendukung apa sahaja dalam bidang kuasa dan perundangan kami beroperasi, ini penting. Kami bertanggungjawab ke atasnya,” kata Gabenor BNM Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz hari ini.

Beliau berkata demikian dalam temu bual eksklusif bersama CNBC apabila ditanya mengenai audit yang dijalankan ke atas syarikat pembangunan strategik milik kerajaan itu.

Ditanya jika beliau sendiri yakin hasil audit itu perlu diumumkan, beliau berkata : “Saya rasa (itulah) hasratnya… semua orang kini menunggu untuk melihat keputusan siasatan yang sedang dijalankan.

Mengenai kemungkinan Fitch Ratings menurunkan penarafan kredit Malaysia yang antara lain disebabkan obligasi hutang 1MDB, Gabenor itu berkata : “Kita sudah menjalankan ujian stres ke atas peminjam individu dan institusi individu, dan sistem secara menyeluruh, dan mengikut kategorinya institusi kewangan kita mungkin terjejas dari segi keuntungan, namun ia kekal kukuh dan padu.

“Mereka memiliki modal yang baik, melepasi syarat minimum. Itu sahaja yang dapat saya katakan.”

Mengenai kadar faedah, Zeti mengulangi bahawa Malaysia mengekalkannya memandangkan ia masih akomodatif dan menyokong pertumbuhan.

“Permintaan untuk pertumbuhan dan peningkatan pelaburan masih sangat ketara.

Pelaburan berkembang sembilan peratus dan pertumbuhan pinjaman kira-kira 10 peratus. Oleh itu, permintaan kedua-duanya kukuh, isi rumah selain perniagaan swasta,” katanya kepada pengacara CNBC Martin Soong dalam temu bual selama empat minit yang disiarkan pada pagi Isnin.


Dalam kenyataan dasar monetari baru-baru ini, bank pusat mengekalkan kadar faedah pada 3.25 peratus.

Mengenai perkembangan lain, Zeti berkata persekitaran semasa yang naik turun mendorong bank pusat melakukan liberalisasi bagi membolehkan peniagaan memiliki akaun mata wang asing untuk tujuan melindung nilai.

Beliau berkata tidak ada halangan tempoh masa, serta jumlah perniagaan yang boleh dilindung nilai bagi mengurus pendedahan kepada tukaran mata wang asing dalam persekitaran yang naik turun ini.

Ditanya sama ada Malaysia sudah berusaha supaya tidak terperangkap dalam kelas pendapatan sederhana, Zeti berkata: “Sehingga ini mungkin belum mencukupi.

Namun sudah ada dalam perancangan. Perubahan dalam bidang pendidikan dan kesihatan, ini sedang diperhebat sejak beberapa bulan kebelakangan ini.”

Beliau yakin Malaysia masih mempunyai masa untuk merealisasikan matlamatnya jika pembaharuan ini dilaksanakan dengan jayanya.

Ditanya mengenai rancangannya: “Saya mungkin menulis buku. Sebahagiannya disebabkan ada banyak cerita yang belum diketahui,” kata gabenor ketujuh bank negara itu. – BERNAMA

  • Lagi berita berkaitan:
  • 1MDB

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori