Thursday, December 7, 2023

Creating liberating content

TLDM Tawar Program MBA...

KUALA LUMPUR – Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) kini menyediakan peluang bagi pengajian...

Tabloid British Buat Kesilapan...

SEBUAH mingguan tabloid British membuat kesilapan ejaan cukup memalukan berkaitan artikel yang melibatkan...

Lelaki Mengaku Bersalah Miliki...

SHAH ALAM - Seorang lelaki dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini atas tuduhan...

Siren Amaran Tsunami Diuji...

BESUT : Penduduk di daerah ini dinasihatkan tidak panik apabila mendengar bunyi siren...

Gajah Afrika Selatan Pakar Hidu Bom, Pemburu Haram

JOHANNESBURG — Jika tentera Israel bangga memiliki sepasukan tikus dilatih sebagai pengesan bom pejuang berani mati Palestin sejak 2012, kini Afrika Selatan juga boleh megah ada sekumpulan askar gajah yang mahir menjejak perkara sama.

Lebih dahsyat, mamalia darat terbesar di dunia itu juga seperti anjing polis K9 yang mahir hidu dadah, dan paling unik; gajah ini ada kemahiran tambahan – mengesan pemburu haram yang mahu membunuh hidupan liar dilindungi undang-undang.

Projek dikendalikan sebuah badan penyelidikan tentera Amerika Syarikat (AS) itu bermula lima tahun lalu bagi membentuk deria bau super tajam menerusi belalai dan sebagai ganjaran haiwan tersebut diberi upah buah marula yang amat diminati gajah.

Idea projek timbul selepas askar-askar AS yang terlibat sebagai pasukan pengaman bagi misi konflik perang saudara di Angola melihat cara gajah mengelak periuk api jerangkap samar yang dipasang puluhan tahun di bawah tanah dengan hanya ciuman belalai.

“Belalai gajah sangat luar biasa. Bayangkan moyangnya sendiri mammoth yang mampu cari makanan di bawah lapisan ais ribuan tahun lalu,” kata Sean Hensman, pengelola taman pelancongan terkenal, Adventures with Elephants dekat Johannesburg.


Dia memberi contoh, seekor gajah jantan berusia 17 tahun bernama Chisuru dilatih berjalan melintasi barisan kotak dengan salah satu dipasang bahan letupan TNT dan kaki haiwan itu berhenti sebaik mengesan kotak bahaya tersebut di depannya.

Setiap kali ujian, Chisuru tidak pernah salah dalam memilih kotak mengandungi TNT namun, atas faktor keselamatan, gajah cuma mengesan bom manakala tugas mematikan bahan peledak itu masih menggunakan tenaga robot atau manusia sendiri.

“Kami pernah bawa benda curiga yang dikumpulkan oleh robot kawalan jauh kepada gajah untuk diperiksa, dan terbukti haiwan itu juga berhenti di depan objek itu seperti tahu ada bahaya di dalam,” kata Stephen Lee dari pasukan penyelidik AS.

Biarpun gajah memiliki deria bau yang sangat tajam, penyelidik masih bingung menentukan haiwan mana yang mempunyai keupayaan hidu paling baik, sama ada anjing atau gajah; tetapi Lee mendakwa, gajah adalah terbaik dari segi memori.

Ujarnya, terdapat banyak fakta saintifik malah pepatah lama golongan tua di Afrika bahawa gajah tidak pernah lupa sesuatu perkara dan kuat ingatan terhadap bau tertentu tanpa banyak latihan seperti terpaksa dilakukan ke atas anjing. – Agensi

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori