• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Friday, April 24, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Stesen Radio Didakwa Hina Islam, NGO Buat Laporan Polis

oleh AK-47
19/12/2014
dalam Politik
0
Share on FacebookShare on Twitter

KUALA LUMPUR – Satu laporan polis dibuat oleh beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berikutan tindakan sebuah stesen radio, membincangkan secara terbuka isu sensitif berkaitan kalimah Allah, daging korban dan hak orang Melayu.

Laporan polis dibuat oleh Pekida Malaysia, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Pewaris dan Kelab Intelek & Pendidikan terhadap stesen radio BFM, saluran 89.9 di Balai Polis Dang Wangi, di sini, hari ini.

bfm

Penyampai radio BFM, Sharaad Kutin serta Umapagam Ampikaypagan dan Caroline, dalam satu slot yang disiarkan di stesen berkenaan, dikatakan telah membincangkan isu yang menyentuh sensitiviti umat Islam termasuk soal pemakaian tudung bersama pemanggil bernama Ezra dan Patrick Teoh, pada 12 Disember 2014, jam 6 petang hingga 7 malam.

watermak2

Muhammad Yusuf Azmi dari Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) berkata, “Ketika mendengar siaran tersebut di rumah, saya dapati terdapat unsur penghinaan dan hasutan terhadap agama Islam.

“Kita sebagai penduduk di Malaysia yang mempunyai masyarakat berbilang kaum dan agama, seharusnya menghormati satu sama lain terutama agama rasmi negara ini iaitu Islam.”

Tambahnya, tindakan stesen radio tersebut dilihat melanggar akta perlembagaan pengguna di Malaysia, di mana isu berbaur rasis boleh mewujudkan sentimen perkauman dan suasana tidak harmoni di kalangan rakyat.

“Kami menggesa agar Akta Hasutan 1948 dihormati dan pihak Polis DiRaja Malaysia (PDRM) mesti menyiasat sedalam-dalamnya penyampai radio dan stesen berkenaan supaya perkara ini dapat dibendung sebaik mungkin.

watermark222

“Perkara ini tak sepatutnya berlaku dan kita anggap ini mungkin strategi golongan liberal yang menentang keputusan berkaitan kalimah Allah, walaupun telah diputuskan oleh mahkamah,” ujar Mohd Mustaffa Hamzah dari PPIM.

Ujarnya, “Perkara ini dilihat dapat memporak-perandakan hubungan kaum di Malaysia dan mereka bukan sahaja telah mencabar keputusan mahkamah, bahkan kedaulatan Islam itu sendiri.

“Kita sememangnya bebas bersuara namun di dalam masyarakat majmuk Malaysia, perkara ini tidak seharusnya di keudarakan stesen radio terbabit.”

wm3333

Mewakili pendirian Pekida Malaysia, Syahrir Abd Aziz pula berkata, “Sebagaimana ditetapkan pada persidangan perwakilan baru-baru ini di Kelantan, Pekida Malaysia akan lebih agresif kerana Al-Quran sendiri mengatakan, mempertahankan Islam adalah tunggak utama bagi para pendakwah.”

“Jadi sekiranya ada unsur-unsur hendak mempolitikkan perkara ini, kami nasihatkan tidak perlulah, kerana agama adalah isu paling sensitif.”

“Pekida Malaysia tidak teragak-agak mengambil tindakan sekiranya ada pihak ingin memainkan isu-isu ini kembali terutama berkaitan kalimah Allah dan babitkan perkauman,” ujarnya.

Tindakan BFM didakwa, telah melanggar  beberapa peraturan termasuk  berkaitan kelulusan siaran apabila memaparkan topik agama Islam sedangkan antara syarat pemegang stesen radio berlesen adalah ‘tidak membekalkan kandungan yang bertentangan daripada budaya dan nilal moral aspirasi masyarakat’. – MYNEWSHUB.CC

Oleh: hzqahmd

Tags: islampolitikRADIO
Share196Tweet123SendShare

Related Posts

Berhenti Guna Isu Minyak ‘Gula-Gulakan’ Rakyat, Zaman Malaysia ‘Kaya’ Hasil Minyak Sudah Berlalu

Berhenti Guna Isu Minyak ‘Gula-Gulakan’ Rakyat, Zaman Malaysia ‘Kaya’ Hasil Minyak Sudah Berlalu

17/04/2026
0

KUALA LUMPUR - Generasi hari ini diminta supaya memahami dan bersedia menghadapi realiti baharu bahawa zaman Malaysia 'kaya' dengan hasil...

Firdaus Wong Tegur NGO Islam, Masjid, Surau Anjur Perayaan Agama Lain

Firdaus Wong Tegur NGO Islam, Masjid, Surau Anjur Perayaan Agama Lain

09/04/2026
0

KUALA LUMPUR – Pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung mengkritik badan bukan kerajaan (NGO) Islam, masjid dan surau yang 'terhegeh-hegeh' menganjurkan...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd