Tuesday, June 25, 2024

Creating liberating content

Najib Ziarah Tiga Veteran...

PEKAN - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini meluangkan masa...

Lambang Salib Dalam Keychain...

SEORANG netizen terkejut mendapati seutas keychain atau rantai anak kunci miliknya yang menggunakan gambar...

Tinjauan: 98% Setuju Syarikat...

SATU tinjauan yang dilakukan di laman web Mynewshub berkenaan syarikat telekomunikasi (Telco) di negara...

Nora Tak Kisah Dikritik...

WALAUPUN ikatan perkahwinan putus di tengah jalan namun perkara itu sama sekali tidak...

Kit Siang Gembira Pelajar UM Rempuh Pagar?

KUALA LUMPUR – Penasihat DAP, Lim Kit Siang seolah-olah memuji tindakan ratusan pelajar Universiti Malaya (UM) merempuh pintu utama universiti berkenaan pada 27 Oktober lalu bagi mengadakan program “40 tahun: Dari UM ke penjara”.

Beliau mendakwa, program hari itu dapat membentuk pemimpin generasi baharu yang berfikiran kritikal sekali gus membolehkan Malaysia bersaing di peringkat antarabangsa dalam era sains dan teknologi.

“Pihak pentadbiran UM sepatutnya menggunakan kesedaran pelajar disebabkan oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengembalikan kegiatan aktivitis pelajar.

“Adalah satu tragedi apabila UM sangat obses untuk menghukum pelajar yang menyertai program itu,” dakwanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Media sebelum ini melaporkan UM memulakan prosiding tatatertib terhadap pemimpin pelajar kerana mengadakan perhimpunan haram bersama Anwar di universiti itu.


Mereka dikehendaki menghadiri perbicaraan tatatertib di universiti pada 7 November ini dengan ketua mereka, Fahmi Zainol dikenakan sebanyak sembilan pertuduhan.

Meskipun dihalang UM, ratusan peserta perhimpunan itu menyerbu pintu utama universiti berkenaan bagi membolehkan Anwar memasuki universiti berkenaan untuk menyampaikan ucapan.

Program “40 tahun: Dari UM ke penjara” itu diisytiharkan haram oleh Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar (HEP), Prof. Datuk Dr. Rohana Yusof kerana mencemar imej universiti. – mynewshub.cc

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori