Thursday, June 20, 2024

Creating liberating content

JDT Mengamuk Seperti Liverpool,...

SEREMBAN : Juara bertahan Liga Super, Johor Darul Ta’zim (JDT) meraih kemenangan ketiga...

Sultan Ismail Petra Mangkat

KOTA BHARU - Ayahanda Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra mangkat di Wad Diraja...

Warga ATM Diseru Kekal...

KUALA LUMPUR — Warga Angkatan Tentera Malaysia (ATM) diseru untuk terus mengekalkan kesinambungan...

Imigresen Serbu Kuarters Pekerja...

JOHOR BAHRU - Seramai 120 pendatang asing tanpa izin (PATI) ditahan selepas...

Terpulang UM Benar Atau Tak Anwar Hadir Program

SEREMBAN – Polis menyerahkan kepada pihak pentadbiran Universiti Malaya (UM) sama ada membenarkan ataupun tidak Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim masuk ke universiti itu bagi menghadiri program pidato dijadualkan malam ini.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, polis tidak akan campur tangan dalam urusan pentadbiran universiti itu.

Bagaimanapun, katanya polis akan memantau dan menempatkan anggota di kawasan luar universiti itu khususnya di sekitar Masjid Ar-Rahman untuk memastikan tidak berlaku perkara tidak diingini.

“Itu tanggungjawab kita (polis) untuk memastikan keselamatan awam di kawasan luar universiti. Tetapi dalam universiti saya serahkan kepada pihak universiti.

Kita akan menempatkan anggota secukupnya kerana hendak memastikan kaedah selamat, tidak ada gangguan dan sebagainya,” katanya.


Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Penghormatan Kepada ‘Wira Yang Tidak Didendang’ Pasukan Penyelamat MH17 di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Ampangan di sini, hari ini.

Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya (PMUM) sebelum ini dilaporkan akan meneruskan program pidato Anwar di kampus itu malam ini walaupun pengurusan kampus mengeluarkan larangan menerusi Timbalan Naib Canselornya, Profesor Datuk Dr Rohana Yusof.
Sementara itu, berhubung pendengaran rayuan Anwar terhadap sabitan dan hukuman penjara lima tahun bagi kesalahan meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan di Mahkamah Persekutuan di Putrajaya esok dan lusa, Khalid menasihati semua pihak termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) supaya menghormati proses undang-undang.

“Ini adalah proses undang-undang biasa. Saya minta pihak yang tidak berkenaan tidak perlu ganggu keadaan atau perjalanan perbicaraan mahkamah. Biarkan mahkamah bersidang dengan aman damai dan membuat keputusan.

“Kita (polis) bagaimanapun, bersedia menghadapi sebarang kemungkinan yang akan berlaku,” katanya. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori