Monday, March 4, 2024

Creating liberating content

24 Juta Penduduk Malaysia...

KUALA LUMPUR - Jumlah penduduk Malaysia yang sudah menerima dos lengkap vaksin COVID-19...

Wanita Cuba Bakar Bilik...

BALASAN sekelip mata... Seorang wanita yang cuba bakar bilik teman lelakinya selepas mereka...

Pindaan Akta Jadikan Menghendap...

KUALA LUMPUR - Kepada penghendap, anda perlu berhati-hati selepas ini kerana pindaan Kanun...

Jenazah Farhan Dijangka Tiba...

JOHOR BAHRU - Jenazah Allahyarham Muhammad Farhan Na'imullah Zubir, 26, yang mati lemas...

Malaysia Calon Kerusi Majlis Keselamatan PBB

NEW YORK – Beberapa buah negara termasuk Malaysia antara negara yang bakal menganggotai Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa (PBB) apabila pengundian bagi memilih negara yang layak menduduki kerusi berkenaan berlangsung pada Khamis ini.

Sebanyak lima kerusi perlu diisi bagi melengkapkan keanggotaan 15 anggota majlis itu sekali gus menyertai lima negara kuasa tetap dunia iaitu Britain, China, Perancis, Rusia dan Amerika Syarikat (AS).

Negara yang akan terpilih menduduki kerusi itu sering membuat keputusan besar dunia seperti sekatan, peperangan atau perdamaian.

Kerusi berkenaan dianggap sebagai hadiah diplomatik paling berharga kerana ia meningkatkan profil sesebuah negara sekali gus meningkatkan pengaruh dalam pelbagai bentuk termasuk hubungan dua hala antara negara.

Kerajaan di sesebuah negara bertahun-tahun berkempen dan melobi bagi merayu undi daripada 193 negara anggota Perhimpunan Agung PBB.

Pada pusingan kali ini tiga daripada lima kerusi sudah dipilih oleh negara serantau yang membuat pilihan.


Negara tersebut ialah Angola yang dipilih oleh negara-negara Afrika, Venezuela dipilih oleh negara-negara Amerika Latin dan Caribbean serta Malaysia pula dipilih oleh negara di Asia.

Bagaimanapun, tiga negara tersebut yang kali pertama berada dalam Majlis Keselamatan PBB perlu memperolehi undi dua pertiga untuk disahkan menduduki kerusi berkenaan.

Tiga negara itu bakal mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh Argentina, Rwanda dan Korea Selatan yang tamat penggal dua tahun di majlis itu.

Baki dua lagi kerusi bakal direbut tiga buah negara iaitu Sepanyol, Turki dan New Zealand. – AFP

 

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori